Komoly lépéseket tett a regionális kórházzá válás útján a csíkszeredai kórház


-A A+

Évértékelő rendezvényen foglalták össze a Hargita Megyei Sürgősségi Kórhház 2019 évi tevékenységeit csütörtökön Hargita Megye Tanácsának székhelyén. Az eseményen a kórház vezetői, egészségügyi szakemberek és politikusok egyaránt egyetértettek abban, hogy fontos év volt az idei az intézmény működésében és komoly előrelépések történtek a regionális klinikává alakulás útján.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kiemelte, hogy nehéz és különleges évet zárt az általa vezetett intézmény. „Az RMDSZ tisztségviselői felkarolták kórházunk és a működtető megyei önkormányzat törekvéseit, és közel 23 millió lejt elkölteni beruházásokra, javításokra, orvosi műszerek beszerzésére” – emelte ki az idei év legnagyobb megvalósítását az igazgató. Konrád Judit szerint örömteli, hogy a betegellátás színvonalát tartani tudták, emellett kiemelt jelentőségűnek értékelte azt is, hogy a kórházban folyó tudományos tevékenységek is folytatódhattak.

Borboly Csaba, az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke visszaemlékezett, hogy 2008-ban hogyan fogalmazódtak meg a kórház fejlesztésének tervei és az akkori állapotokhoz képest hová sikerült mára eljutni. Az elnök kiemelte, hogy a kórház kész fejlesztési tervekkel rendelkezik, amelynek megvalósításában teljes mértékben számíthat a megyei tanács támogatására. Borboly Csaba kiemelte, hogy a napokban fogadták el egy újabb orvoslakás tervét, aláírták a szerződést a jövő évben felépülő helikopter-leszállópályának, ezen kívül megemlítette, hogy nagy beruházásokra készülnek a csíkszentmártoni Korai Fejlesztési Központban is.

Az eseményen szintén részt vevő Tánczos Barna szenátor elmondta, az idei év elején kialakult politikai helyzetnek köszönhetően sikerült az RMDSZ-nek elfogadtatnia a költségvetésben azt a jelentős támogatást, amiből idén nagy fejlődésen esett át a kórház. Leszögezte: javaslatait az RMDSZ képviselőcsoportja idén is megtette, ami a jövő évi kórházi finanszírozásokat illeti, később fog eldőlni, hogy a javasolt összegből mennyit bír majd el az országos büdzsé. Korodi Attila parlamenti képviselő a jövő évre várható változások kapcsán elmondta, két választással kell a romániai lakosságnak számolnia, ezért várhatóan nem lesznek jelentős elmozdulások a különböző szakpolitikák terén. 

Az évértékelő eseményen az osztályvezetők is ismertették a terveiket. Mint elhangzott: további személyzetre, orvosokra és ápolókra van szükség. A beteglétszám ugyanis folyamatosan emelkedik, december közepéig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak összesen 43 708 bennfekvő betege volt, közülük 18 190 személyt napos bennfekvés keretében láttak el. Ha összeadódnak a napok, amelyeket a páciensek idén a kórházban töltöttek, akkor több mint 140 ezer nap jön ki.








EZT OLVASTA MÁR?

X