Romaellenes kirohanással szállt bele a gyerekpénz körüli vitába a marosvásárhelyi polgármester


-A A+

Dorin Florea elégedetlen a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló vitával, ezért új megközelítést javasol: szerinte bizonyos feltételekhez kell kötni a gyermekvállalást – például jövedelem, végzettség –, és ha a szülők ezeket nem teljesítik, jónak látná, hogy a gyermek állami gondozásba kerüljön. Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje rasszistának és gyűlöletkeltőnek tartja a városvezető felvetését. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indított gyűlöletbeszéd miatt.

Marosvásárhely polgármestere szerint vannak, akik a havonta folyósított gyermekpénz miatt válnak szülőkké – derül ki a hétfőn közzétett Facebook-bejegyzéséből. Ezért fel kellene mérni a leendő szülő szociális környezetét, többek között azt, hogy az illetőnek van-e állása és stabil lakhelye, elfogadható-e az anyagi helyzete, rendelkezik-e a törvény által előírt minimális végzettséggel és a szülővé váláshoz szükséges minimális életkorral. 

 

Ha egy felnőtt nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, ám mégis gyereket vállal, jónak látná, hogy a gyermek állami gondozásba kerüljön, ahol megkapja a fejlődéshez szükséges feltételeket – higiénia, oktatás, étkezés. Így nem járna gyermekpénz a szülőknek, érvel tovább, de ha idővel teljesülnek a felsorolt a feltételek, visszakaphatják a gyermeket. 

Dorin Florea szerint Romániában nem kell minden áron javítani a demográfiai mutatókon. Hozzátette: azokról beszél, akik munkaképesek, de nem akarnak dolgozni, és csak a pénz miatt hoznak világra gyerekeket. A Hotnews.ro megkeresésére a polgármester már egyértelműsítette, hogy a roma közösségre utal, mint mondta, tudomása van olyan 12-13 éves lányokról, akik a gyermekpénz miatt válnak anyákká.

„A cigányok komoly problémát jelentenek Romániában, és úgy teszünk, mintha nem látnánk?!” – fogalmazott a portál megkeresésére, majd minősíthetetlen hangnemben válaszolt arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy javaslatát nácinak fogják tartani. 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indított az ügyben gyűlöletbeszéd miatt – közölte Asztalos Csaba hétfő este a Hotnews.ro-val.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója szerint Dorin Florea rasszista hangot ütött meg, Facebook-bejegyzése gyűlöletkeltő. Az RMDSZ polgármesterjelöltje szintén közösségimédia-oldalán reagált Florea felvetéseire: a polgármesternek többek között felrótta, hogy nem személyesen adott hangot véleményének, hanem a közösségi médiában üzenget. 

 

„Elsősorban azt emelném ki, hogy nehéz úgy közvitákról, párbeszédről és egyáltalán érvek ütköztetéséről beszélni, hogy a polgármester az elmúlt 4 évben alig két alkalommal ha megjelent a helyi tanács ülésein. De azért is érthetetlen a polgármester "felháborodása", mert nem tudjuk, hogy eddig miért nem kezdeményezte ezeket „a megfelelő környezetben zajló nyilvános vitákat”?” – írta Soós Zoltán.

Alapvető emberi jogokba ütközik Florea elképzelése, vélte továbbá: „De a saját logikájában a polgármester azt javasolja, hogy kötelező szociális vizsgálatot vezessen be az állam a gyermekeket akaró párok számára. Olyan vizsgálatot, amely bizonyos dolgokat figyelembe vesz ... Vajon mi lehet ezeknek a mondatoknak a logikája? Egy demokratikus országban van-e arra mód, hogy egy-egy gyermek világba való megérkezését befolyásoljuk? Nem hallott a polgármester az alapvető emberi jogokról?”

(Címlapfotó forrása: Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X