Cigány-törvényszék elé állítanák Dorin Florea polgármestert az erdélyi roma szervezetek


-A A+

FRISSÍTVE: Az európai fórumokhoz fordulnak és az úgynevezett cigány-törvényszék elé állítanák az erdélyi roma szervezetek Dorin Floreát hétfői rasszista kijelentései miatt. A marosvásárhelyi romák egyik vezetője, Balog Péter a Maszolnak elmondta: közössége tagjait felháborítja a polgármester magatartása, de az emberek nem mernek hangosan tiltakozni, mert megfélemlítve érzik magukat.

A rendszerváltás óta valamennyi Maros megyében élő kisebbség demográfiai mutatói leszállópályán vannak, kivéve a roma közösséget, amelynek összlakossághoz viszonyított aránya a 2011-es népszámlálás adatai szerint meghaladja a 8 százalékot. (1992-ben 5,7, 2002-ben 6,9 százalék volt a romák aránya a megyén belül.)

Abszolút számokban 46 600 fős közösségről beszélünk, a megyeközpontban a legutóbbi népszámláláson 3 134-en vallották magukat roma származásúnak, a közösség valós lélekszáma azonban ennél magasabb. Ennek ellenére (vagy épp emiatt) a közösség mostohasorban él – a faji előítéletek mellett kvázi gettósítva a Hidegvölgyben és a Băneasa negyedben.

2012-ben Marius Pașcan töltötte be a prefektusi tisztséget a megyébe. A népszámlálás adatainak közzététele után azt mondta: „más országokban vannak ingyenes termékenységi programok, megpróbálják fenntartani az arányokat, de nekünk nincs nemzetpolitikánk, nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, de a népszámlálás adatai szomorú jövőképet vetítenek előre: 2050-re mind a magyarok, mind pedig a románok kisebbségben lesznek és a roma közösség fog uralkodni”.

A jelenleg parlamenti képviselőként tevékenykedő Pașcan Dorin Florea mellől avanzsált a prefektusi székbe – és úgy tűnik, a romákkal kapcsolatos nézeteik hasonlóak. Marosvásárhely polgármestere a hét elején odáig ment, hogy nyilvános Facebook-bejegyzésben, majd sajtónyilatkozatban adta értésre, szabályozni kellene a születések számát a romák esetében. Miután kijelentését felkapta az országos és a nemzetközi média, megpróbálta árnyalni, hogy nem az egész közösségre gondolt, hanem csak azokra, akiknek nincs lakásuk és munkahelyük, nem fizetnek adót, nem jártak iskolába stb.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács hivatalból eljárást indított, ám a hazai lakosság 70 százaléka pedig korábbi felmérések szerint egyetért a polgármester kijelentésével. Marosvásárhelyen olyan kávézóról is van tudomásunk, ahol a tulajdonos megtiltotta a pincéreknek, hogy beengedjék a romákat a helyiségbe. Pedig ha a roma közösség tagjait kérdezzük, hevesen elítélik a polgármester kijelentését, de ritkán mernek hangosan tiltakozni.

Koreck Mária: ez már bűncselekmény

„Ez enyhén szólva is egy nem helyénvaló nyilatkozat, amely sem alapjaiban, sem emberileg nem volt átgondolva. Beleborzongok, hogy mi lenne, ha a polgármester úr ötletét kivitelezné a törvényhozás, ez tragédia lenne a roma közösségre nézve” – mondta a Maszolnak Rudi Moca. A roma színész, rádiószerkesztő, civil aktivista elítéli a polgármester roma közösséget sértő kijelentését, ami szerinte jól jelzi a hazai közállapotokat is.

Hasonló véleményen van Koreck Mária, romaintegrációs aktivista, a Divers Egyesület elnöke. „Dorin Florea polgármester kijelentése egyrészt kimeríti az uszítás bűncselekményét, másrészt emberjogi szempontból is aggályos” – fogalmazott megkeresésünkre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a polgármester a születéshez való jogot korlátozná, nem tudni, hogy kiknek felügyelete alá rendelné a romák születésszabályozását. Szerinte egy demokratikus országban nem szabadna senki nyilvánosan uszítson egy közösség ellen, „mert amit Dorin Florea tett, az egyértelműen annak számít”.

„Sokan nem értik, hogy mekkora súlya van ennek a kijelentésnek. Elismerem, számos analfabéta van a roma közösség tagjai között, de ezért nem kizárólag ők a felelősek. Ha értenék, hogy mi az, hogy rasszimus, akkor ők is kimondanák, hogy ez rasszimus az egész roma nemzetre nézve” – ezt már Balog Péter, a marosvásárhelyi roma közösség egyik vezetője állítja, aki szerint a „kommunista hatalom születésszabályozó világát” idézik Dorin Florea kijelentései. 

Balog szerint a polgármester logikája, miszerint a roma közösség tagjai azért nem dolgoznak, mert „a gyerekek után akarnak megélni”, sértő és túlságosan általánosító. „Hol dolgozzanak az emberek, azokban a gyárakban, amelyeket az elmúlt 30 évben tönkretettek? Vagy azoknál a cégeknél, amelyek éhbérért vagy minimális fizetésért dolgoztatják? Esetleg a polgármester úr teremtett munkahelyeket számukra?” – sorolta a kérdéseket Balog Péter. A cigány közösség vezetője szerint „Dorin Florea rossz ember”, aki „tudja, hogy a cigányok gyengék, megvannak a gyenge pontjaik, kiszolgáltatottak”.

Nem tiltakoznak hangosan, mert félnek

Felvetésünkre, hogy miért nem szólal fel egységesen a marosvásárhelyi roma közösség az őket sértő kijelentés ellen, ismét a kiszolgáltatottságot említette. „Az emberek félnek, meg vannak félemlítve. Akik a helyi köztisztasági vállalatnál dolgoznak, elmondták, hogy ha felemelik a hangjukat, akkor a munkahelyükről elbocsátják őket. Ezt nem akarja senki megkockáztatni, sem azt, hogy elveszítse a szociális lakáshoz való jogát, sem azt, hogy meghurcolják” – fogalmazott Balog Péter.

A Maszolnak megerősítette azt, ami eddig csak suttogtak Marosvásárhelyen. „A roma közösség hozzájárult Dorin Florea választási győzelméhez, és nem csak egyszer. A közösséget megvezette akkor is, és meg fogja kísérelni megvezetni ezután is” – mondta a marosvásárhelyi roma közösség vezetője. Hozzátette, a központi roma szervezet küldöttei szerdán Marosvásárhelyen tárgyalnak az esetleges válaszlépéseikről. „Én a magam részéről már nem bízok semmiben. A polgármester csak legyint a bírságokra (a CNCD akár 100 ezer lejre is büntetheti – szerk. megj.), talán kifizeti, de neki ez nem probléma. Az emberek többségét pedig nem érdekli, hogy mi mit mondunk” – jelentette ki.

FRISSÍTÉS: Cigány-törvényszék elé állítanák az erdélyi roma szervezetek Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert a rasszista kijelentései miatt. A szerdai egyeztetésükről Aurel Pascu kolozsvári roma vezető számolt be a Mediafax hírügynökségnek. Közölte: tudomásuk szerint a polgármester roma származású, ezért a hagyományos törvényszékük ítélkezhet felette. 

„Dorin Florea polgármesternek számot kell adnia a kijelentéséről, annál is inkább, mert számos roma hozzájárult ahhoz, hogy megválasszák a tisztségbe, amit évek óta betölt” – nyilatkozta Aurel Pascu. Elmondása szerint emellett nyílt levélben tájékoztatnák az európai fórumokat a városvezető rasszista kijelentéseiről. Szavai szerint nem szeretnék, ha visszatérnének a ’90 előtti gyakorlathoz, amikor a nőket etnikai alapon sterilizálták. „Lehet, hogy egyesek attól tartanak, hogy népes nemzet leszünk Romániában, és ezért születnek ilyen nyilatkozatok” – fogalmazott Pascu.








EZT OLVASTA MÁR?

X