Egy harmadik Srí Lanka-i vendégmunkás is érkezett Ditróba


-A A+

FRISSÍTVE - Újabb Srí Lankai-i vendégmunkás érkezett hétfő este Ditróba. Ugyanaz a pékség alkalmazta, mint a korábban érkezett két honfitársát. A vállalkozás forgalma a felére csökkent, amióta a vendégmunkások megjelentek a községben.

A pékség ügyvezetője, Köllő Katalin kedden a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az új alkalmazottjuk a péksüteményeket készítő részlegen dolgozik, és együtt fog lakni a másik két Srí Lanka-i vendégmunkással egy Gyergyószentmiklóson bérelt lakásban.

„Egy jóravaló, 24 éves fiatalember érkezett hozzánk, aki nagyon lelkes attól, hogy Romániában dolgozhat. Most intézzük az alkalmazási és az orvosi papírjait, és remélem, csütörtöktől munkába állhat. Két hétig a Srí Lanka-i honfitársaival együtt fog dolgozni, de szakmai tapasztalata lehetővé teszi, hogy a péksüteményeket készítő részlegre helyezzük át” – magyarázta Köllő Katalin.

FRISSÍTÉS - A pékség ügyvezetője a Maszolnak elmondta, azért kellett újabb vendégmunkást alkalmazniuk, mert senki nem jelentkezett a térségből a meghirdetett állásaikra. Köllő Katalint szembesítettük azzal, hogy a községben tartott falugyűlésen többen elpanaszolták: a vállalkozás tulajdonosa embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki számukra. A lakossági fórumon megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana számukra.

„Tíz év alatt biztosan alakult ki néhány konfliktusos helyzet, előfordult, hogy valakivel nem békés körülmények között váltak el az útjaink, de ha minden vád, amivel bennünket illettek, reális lenne, nem tudtunk volna tíz éven keresztül működni. Ha úgy viselkednénk az emberekkel, ahogy néhányan állították, nem hiszem, hogy például Maroshévízről és környékéről szívesen járnának hozzánk dolgozni, ahogy most is teszi több mint harminc alkalmazottunk” – reagált a vádakra Köllő Katalin.

Az ügyvezető azt is elmondta: a falugyűlésen megkérték az alkalmazottakat, hogy aki úgy érzi, a cégnek tartozik neki, az jelentkezzen náluk, és megoldják a helyzetet. „Senki nem jött oda, senki nem jelentkezett ki nem fizetett túlórák miatt” – tette hozzá.

 

Felére csökkent a pékség forgalma

Köllő Katalin megerősítette: a községhez közeli településeken az elmúlt két hétben mintegy 50 százalékos forgalomkiesést tapasztalt a vállalkozásuk. „Gyergyóditróban, Remetén, Szárhegyen mintegy felére esett vissza a forgalmunk, ugyanakkor Gyergyószentmiklóson például csak minimálisan érzékelhető ez a jelenség. A falugyűlés után sok időnek kell eltelnie, hogy az emberekben felgyűlt düh elmúljon. Ugyanakkor vállaljuk a döntéseink következményeit, nem fogunk lemondani a vendégmunkásainkról” – közölte a vállalkozó.

Mint ismert, a községben kézről kézre jár egy petíció, amelyben a helybéliek megfogalmazzák az elvárásaikat a pékség tulajdonosaival szemben. A nyílt levelet az eddigi információk szerint Puskás Elemér polgármester juttatatja majd el Köllő Katalinékhoz. A Maszol kérdésére a cégvezető elmondta: hallottak erről a nyílt levélről, azonban a tartalmáról még nem tudnak. „Annyit hallottunk mi is, hogy aláírásokat gyűjtenek, és kéréseket fognak megfogalmazni a pékségünk felé” – mondta Köllő Katalin.

Az előzmények

Mint ismert, Ditróban január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk.

 Az ombudsmani hivatal megállapította: a pékségben alkalmazott vendégmunkások érkezése a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött helyzet vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.
EZT OLVASTA MÁR?

X