FRISSÍTVE - Több mint tízezer fiatal hagyta el 2018-ban az országot


-A A+

FRISSÍTVE: Több mint tízezer, 15 és 34 év közötti, köztük számos Kovászna és Hargita megyei fiatal hagyta el véglegesen Romániát 2018-ban - derül ki az INACO - Kezdeményezés a versenyképességért nevű szervezet elemzéséből. FRISSÍTÉS: Mint portálunknak jelezték, az Agerpres hírügynökség híre alapján helytelenül írtuk, hogy a székelyföldi megyékből vándorolt ki 2018-ban a legtöbb fiatal. Utánanéztünk az eredeti statisztikának, amelyből kiderült, hogy Hargita és Kovászna megye valójában sereghajtó a listán.

A hétfőn közzétett adatok kizárólag a végleges kitelepedésre vonatkoznak, és nem számolnak azokkal a fiatalokkal, akik időszakosan mentek külföldre tanulni vagy dolgozni. A legtöbben Bukarestből mentek el.

Az INACO idézi a Világbank „Markets and People: Romania Country Economic Memorandum” című tanulmányát, amely szerint egy Romániában született gyerek, aki itthon nő fel, termelési potenciáljának csak 60 százalékát éri el, mire nagykorú lesz. Kissé jobb ez a mutató Bukarestben (68 százalék) és a Kolozs megyeiek esetében (65 százalék).

A másik póluson azok a megyék vannak, amelyek a legkevesebb lehetőséget kínálnak az oktatás, egészségügy, várható élettartam terén a fiatalok számára: Szatmár (53 százalék), Călăraşi (52 százalék), Ialomiţa (52 százalék) és Giurgiu (51 százalék).

A globális versenyképességi jelentés következtetései szerint a világszinten tanulmányzott 137 országból Románia a 132. helyet foglalja el a tehetséges emberi erőforrások megtartásának képessége szempontjából.








EZT OLVASTA MÁR?

X