A koronavírus eljutott Romániába: Gorj megyei az első fertőzéses eset


-A A+

Egy Gorj megyei férfi az első személy Romániában, akinek szervezetében kimutatták a koronavírus jelenlét. A fiatalember érintkezett a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral – közölte szerda késő este az egészségügyi minisztérium. A férfi tünetmentes, csütörtökön Bukarestbe szállították. Családtagjai házi karanténba kerültek, s jelenleg vizsgálják az összes személyt, akikkel az elmúlt napokban érintkezett. Cikkünk folyamatosan frissül.

12:20

Öt-hat millió egészségügyi maszk és négyféle fertőtlenítőszer érkezik jövő héten - jelentette be csütörtökön az Unifarm állami vállalat igazgatója. Adrian Ionel azt mondta, az Unifarm két szerződést kötött egészségügyi maszkok, illetve fertőtlenítőszerek vásárlására. A napokban megtörténik a kifizetés, és várhatóan jövő hét végére megkapják az "öt- vagy hatmillió" darab maszkot, valamint a négy típusú, összesen 25 tonna fertőtlenítőszert. (Agerpres)

11:03

Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban - tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot.

Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni. (Agerpres)

10:48

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek - hívja fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). A CNAS csütörtöki közleménye szerint a pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre. (Agerpres)

10:06

Betiltotta a Gorj megyei prefektus a tömegrendezvényeket a Prigorai nevű községben, ahol elsőként mutatták ki a koronavírus romániai jelenlétét. Az iskolákat is bezárták. Ion Cristinel Rujan prefektus közölte azt is, hogy házi karanténba került az összes olyan személy a községben, aki korábban érintkezett a koronavírusos fiatalemberrel. 

08:12
Bukarestbe szállították a fertőzött férfit

Csütörtök reggel fél 8 körül érkezett meg a bukaresti Matei Balș járványtani intézetben a fertőzött Gorj megyei férfi – számoltak be a hírtelevíziók. Sajóértesülések szerint a fiatalember továbbra is tünetmentes. Családtagjai házi karanténban maradnak a Gorj megyei Prigoria községben. (Digi24)

07:24

25 éves és a Gorj megyei Prigoria községben él az a koronavírussal fertőzött férfi, akit a „nulladik páciensként” tartanak nyilván Romániában. A település polgármestere, Iuliana Iliescu a Mediafaxnak elmondta, hogy a fiatalember a szüleivel és a nagyszüleivel együtt él. „Megjött a csendőrség, Bukarestbe fogják szállítani. Azt fontolom, hogy csütörtöktől zárjam be az iskolát és a polgármesteri hivatalt” – mondta a polgármester.

00:08
További 33 személyt vizsgálnak a férfi környezetéből

Raed Arafat államtitkár elmondta azt is, hogy járványtani vizsgálat indult, amelynek keretében feltérképezik mindazokat a személyeket, akivel a fertőzött Gorj megyei férfi kapcsolatba került az elmúlt napokban. "Tekintettel arra, hogy már két napja maga is házi karanténban van, mert kapcsolatban volt a fertőzött olasz férfival, nem is nagyon találkozhatott másokkal" – mondta Arafat. Közölte, hogy jelenleg 33 személyt vizsgálnak a fertőzött férfi környezetéből, az eredményeket csütörtökön hozzák nyilvánosságra. (Digi24)

23:50
Őrzik a fertőzött férfi családját

A sajtótájékoztatón szintén jelenlévő Raed Arafat belügyi államtitkár közölte: a fertőzött férfi hét családtagjának szervezetében nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Tizennégy napig mindannyian karanténban lesznek, őrizet alatt. A két hét után újra megvizsgálják őket. Arafat közölte azt is, hogy a fertőzött férfit a legnagyobb biztonságban szállítják Bukarestbe. "A fővárosba szállítása nem sürgős, mert tünetmentes, nincsenek egészségügyi problémái" – tette hozzá az államtitkár. (Digi24)

23:46
Egészségügyi miniszter: nem kell pánikba esni

A hírt megerősítette rendkívüli sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter is. Viorel Costache közlése szerint a fertőzött férfi tünetmentes és jól van. Hamarosan Bukarestbe fogják szállítani a Matei Balș járványtani intézetbe. "Nem kell pánikba esni" – nyomatékosította a miniszter. Viorel Costache nem árulta el a fertőzött személy életkorát és azt sem, hogy melyik településen él. (Digi24)

23:40
Van egy másik fertőzésgyanús személy is

Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár szerda késő este megerősítette, hogy a koronavírus eljutott Romániába. Az első fertőzött személy egy Gorj megyei férfi, egyike azoknak a személyeknek, akik kapcsolatban voltak a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral. Az államtitkár közlése szerint van egy másik fertőzésgyanús személy is a megyében. (Digi24)












EZT OLVASTA MÁR?

X