Bihar megyében egyelőre nincs koronavírusos beteg


-A A+

Akár 20 ezer lejre is büntethetik azokat, akik megszegik a házi karantén szabályait, aki pedig hozzájárul a vírus terjedéséhez, azt büntetőjogilag is felelősségre vonhatják, figyelmeztet a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

Bihar megyében hatvanan vannak karanténban, húszan kórházban, eddig hét ember negatív teszteredménye érkezett vissza a bihari közegészségügyiekhez, a Covid-19-es koronavírussal egyelőre senki nem fertőződött meg. A megyében 268-an vannak önkéntes elszigeteltségben, 153-an az általuk kitöltött kérdőívek nyomán, 115-en az ő hozzátartozóik.

A közegészségügyi igazgatóság több viselkedési szabályra is felhívta a figyelmet, a már sokszor említett kézmosás mellett arra is figyelmeztetnek, hogy a szájat és orrot is eltakaró maszkot akkor érdemes viselni, ha nekünk van valamilyen megfázásos tünetünk, a maszk ugyanis környezetünket óvja attól, hogy mi adjunk tovább valamilyen fertőzést

Lehetőség szerint kerülni kell a tömeget, s lehetőleg másfél méterre álljunk a többiektől. A tömegközlekedési eszközökön ne álljunk közel és szemtől szembe utastársainkkal, és ha megtehetjük, ne használjuk ezeket csúcsidőben. Ha csak tehetjük, rövid távra gyalog, kerékpárral, vagy elektromos rollerrel menjünk. Legszűkebb családtagjaink kivételével kerüljük a kézfogást, a kézcsókot, az ölelést, de az arcra adott puszi is kerülendő. A közös pohár, evőeszköz stb. használata sem ajánlott, sőt, a készpénzes fizetés helyett a bankkártyás, online vagy telefonos fizetést ajánlják.

Egyelőre ne utazzunk vírusfertőzött országba, hazatéréskor pedig kötelező a 14 napos karantén, ha magas kockázatú, a kéthetes otthoni elszigetelődés pedig akkor, ha alacsonyabb kockázatú országból térünk haza – családtagjainkkal együtt. Az alacsonyabb illetve magas kockázatú országot, térségek listáját innen tölthetik le.

(Címlapfotó forrása: Kolumbusz Tours)








EZT OLVASTA MÁR?

X