Online oktatásra állt át a Sapientia EMTE csíkszeredai kara


-A A+

A koronajárvány terjedése ellen meghozott rendelkezés-sorozattal reagált a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a kialakult helyzetre. Egyetemi szinten létrejött a Járványügyi Operatív Tanács (JOT), amelynek feladata az adott helyzetben a szükséges döntések meghozatala.

Az egyetem egyik első intézkedése volt - még az országos rendezvény tiltások érvénybe lépése előtt -, hogy az 50 év felettiek körében oly népszerű Ezüst Akadémia oktatási programot mind a három helyszínen (Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy) meghatározatlan időre felfüggesztette. A JOT első döntését március 10-én hozta meg: az egyetem felfüggesztette a mobilitási programokat (Erasmus+, Makovecz, stb.), továbbá mindenfajta, oktatási tevékenységen kívüli rendezvény (konferencia, nyílt napok, versenyek stb.) megszervezését is.

A döntéseket szem előtt tartva a Csíkszeredai Kar felfüggesztette és elnapolta azokat a tevékenységeket, amelyek a tiltás hatálya alá tartozna. A középiskolások körében nagy népszerűségnek örvendő Légy egy napra Sapientiás! nyílt-napos rendezvényt is felfüggesztették. A középiskolás diákok számára meghirdetett Laborkukac vetélkedőt az online térbe helyezték át.

Mindezek az intézkedések még nem érintették az oktatást, azonban a járvány gyors terjedése miatt március 11-től a JOT felfüggesztette a kontaktórák megtartását a Sapientia egyetemen. Március 12-től kezdődően az oktatók a meglévő online felületeken igyekeztek megtartani az órákat. A Csíkszeredai Kar a több felmerülő lehetőség közül az egyik legnagyobb internetes kereső GSuite csomagját vette igénybe. Az oktatásra elsősorban a Classroom és Meet alkalmazásokat használják. Próbaüzemi időszak után keddtől a Csíkszeredai Kar hivatalosan is már csak ezt az egységes felületet használja az oktatásra. Így a járvány ellenére az egyetemi oktatás 95%-ban zökkenőmentes működik a Csíkszerdai Karon.

Vannak olyan oktatási terültek (elsősorban mérnöki tudományok), ahol bizonyos kontaktóra típusokat nem lehet e-learning rendszerben megoldani, hiszen a laborgyakorlatok elvégzéséhez komoly műszerezettségre van szükség. Mivel ezeket a tevékenységeket csak oktatók vezetése és felügyelete mellett a Kar laboratóriumaiban lehet elvégezni, az ilyen típusú órákat a járványügyi tiltások feloldása után tömbösítve fogják bepótolni. Tájékoztató anyagok is készültek (képes és szöveges dokumentumok, videók) oktatók és hallgatók részére, amelyek megkönnyítették a regisztrációt, a tantárgy felvételét, az élő bejelentkezést.

Az egyetem munkatársai felajánlották a segítségüket, a témában eddig szerzett ismereteiket, elkészült ismertető anyagaikat olyan iskolák számára, akik ezt a rendszert szeretnék bevezetni e-learning felületként. A segítségnyújtás jelen helyzetben csak online lehetséges, ezért aki érdeklődik a lehetőség iránt a következő email címen jelentkezhet: csikszereda@uni.sapientia.ro







EZT OLVASTA MÁR?

X