Európai szintű fellépést szorgalmaz a koronavírus ellen Johannis


-A A+

 

A koronavírus elleni közös, európai szintű védekezésre és a járvány okozta gazdasági válságot kezelő egységes intézkedéseket fog javasolni Klaus Johannis államfő az Európai Tanács tagjaival tartott videokonferencián – jelentette be az elnök csütörtökön kora délután.

Klaus Johannis azzal kezdte a videoüzenetét, hogy tudomásul vette Victor Costache egészségügyi miniszter lemondását, és aláírta Nelu Tătaru eddigi egészségügyi államtitkár kinevezését a megüresedett tisztségre. „Nelu Tătaru nagyon jól ismeri a jelenlegi egészségügyi helyzetet, és haladéktalanul meg kell hoznia minden intézkedést az új koronavírus terjedésének fékezése érdekében" – fogalmazott Iohannis. Az államfő szerint az egészségügyi tárca új vezetője a csütörtöki nap folyamán teszi le a hivatali esküt.

Még az Európai Unió Tanácsának román elnöksége idején döntöttek arról, hogy az európai polgári védelmi mechanizmus keretében létrehoznak egy stratégiai orvosi felszerelés-lerakatot – mondta el az államfő és hozzátette: ez helyileg Romániában lesz. „Az Európai Unió nevében tízmillió euró értékben vásárolunk lélegeztetőgépeket, orvosi védőeszközöket, maszkokat és egyéni védőöltözeteket – közölte. – Ez az eljárás az Európai Bizottság által közvetlenül végrehajtott beszerzésektől függetlenül zajlik, de ha ezek az anyagok rendelkezésre állnak, akkor Románia is igényelheti a stratégiai tartalék egy részét."

Hangsúlyozta: fontos, hogy gyors legyen a járvány kezeléséhez szükséges orvosi berendezések és eszközök beszerzése, hogy az érdekelt tagállamok mihamarabb birtokba vehessék ezeket a termékeket.

Az elnök ismételten azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy mindenki tartsa be a hatóságok által elrendelt korlátozásokat, és maradjon otthon. „Csak így tudjuk megvédeni az egészségünket. Minél inkább képesek vagyunk ellenőrzés alatt tartani és korlátozni a koronavírus terjedését, annál hamarabb visszatérhetünk a normális élethez. Tudom, hogy nehéz, de csak ezekkel az áldozatokkal nyerjük meg a harcot ezzel a rendkívül veszélyes ellenséggel szemben" – mondta Johannis.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Klaus Johannis | Fotó: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X