„Védőfelszerelés nélkül vírusterjesztőkké válhatunk” – bajban a családorvosok


-A A+

A közegészségügyi igazgatóság (DSP) szerint a családorvosoknak, mivel magánvállalkozók, a védőfelszereléseket az Egészségbiztosító Pénztártól kapott pénzből kell beszerezniük. Ők azonban törvényekre hivatkozva tiltakoznak az ellen, hogy nekik kell megvásárolniuk a maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőszereket. Úgy gondolják, a háziorvosi rendelőkbe a katasztrófavédelmi hivatalon keresztül az állami tartalékokból kellene biztosítani az ellátmányt, ugyanis a koronavírus-járvány sürgősségi helyzet. Kérdéseinkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője és dr. Soós Klára, a Családorvosok Szövetségének Hargita megyei elnöke válaszolt.

A háziorvosi rendelők szükséges kellékeinek beszerzése eddig is a családorvosok felelőssége volt, mivel magánvállalkozók, nekik kell saját magukat felszerelniük a biztosítótól kapott pénzből – világosított fel Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette, ez minden szolgáltató esetében hasonlóképpen működik, hiszen az ő feladatuk maszkot, kesztyűt, fertőtlenítőt biztosítani.

Dr. Soós Klára, a Családorvosok Szövetségénnek Hargita megyei elnöke viszont úgy tudja, sürgősségi helyzetekben törvény rendelkezik afelől, hogy a közellátásban részt vevő egészségügyi intézményeknek, cégeknek kötelező módon a katasztrófavédelmi hivatalon keresztül az állami tartalékalapokból biztosítsák ingyen, térítésmentesen a védőruhákat, eszközöket, fertőtlenítőszereket.

Elmondta, a romániai házirovosok fel voltak szerelkezve, de nem ilyen világméretű járvány esetére. „A biztosítóval kötött szerződésünk normálállapotra szól, a törvény pedig kitér arra, hogy sürgősségi helyzetben biztosítják nekünk a védőfelszereléseket” – magyarázta. A családorvos-főorvos meglepődéssel fogadta, hogy több állami intézményvezető és prefektus is arra hivatkozik, a háziorvosi rendelők magánpraxisok, és nekik nem jár ellátás, holott a törvény azt is meghatározza, hogy az orvosi rendelő egészségügyi közellátásban részt vevő rendelő. „Macska-egérjáték folyik, és közben egyre több feladatot hárítanak ránk” – vélekedett dr. Soós Klára.

„Ha a maszkjaim elfogynak, melltartóból rögtönözünk újakat”

Tar Gyöngyitől megtudtuk, az országos tartalékok feltöltése után a családorvosok is kapnak majd ellátmányt, de a minisztériumi rendelkezés alapján prioritás szerint osztják szét a tartalékokat. Előbb a Covid-kórházak részesülnek felszerelésben, vagyis azok az intézmények, ahová bekerültek a fertőzöttek, majd azok a kórházak, amelyek háttérkórházként ellátják a patológiát, azt követően a mentők, mentősök kapnak, majd a családorvosok is, „hiszen ők az élvonalban vannak a nem súlyos eseteknél”.

„Most olyan krízishelyzet van, hogy minden orvos tudja, mert tanulta az egyetemen is, hogy a magunk egészségéről kell gondoskodnunk” – magyarázta Tar Gyöngyi. Ezt szerinte megértéssel szükséges kezelni: nem a panaszra kell fordítani az energiát, hanem arra, hogy ki-ki a saját kicsi területén a lehető legjobban működjön, és megvédje magát, ugyanakkor segítsen abban, hogy ne terjedjen a vírus – hangsúlyozta a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Jelenleg mindenki ugyanazzal a gonddal küszködik: az intézmények megpróbálnak védőfelszereléseket vásárolni, viszont a gyártókapacitás Romániában korlátozott, mert nem volt senki ekkora szükségletre felkészülve – magyarázta Tar Gyöngyi, hozzáfűzve, hogy más intézményekben sincsenek tartalékok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több cég áll át a védőfelszerelések gyártására, és új gyártók is lépnek a piacra, a bejelentéseiket pedig figyelni kell, mert náluk hamarabb hozzájuthatnak a maszkokhoz, kesztyűkhöz, fertőtlenítőkhöz.

Megtudtuk, a lemondott egészségügyi miniszter már javasolt a családorvosoknak megoldást: az Unifarm vállalat telefonszámát ajánlotta, hogy tőlük vásároljanak védőfelszereléseket. „Amikor megadták az árjegyzéket, a feketepiaci árak kétszeresébe, háromszorosába kerültek a termékeik” – világosított fel dr. Soós Klára családorvos, majd egy példával is alátámasztotta az elmondottakat: 5 liter oxigénes víz 970 lejbe került volna. Egyéb termékeiket is csak ipari tételekben akarták eladni, és a családorvosok még abba is belementek volna, hogy húsz, harminc rendelő csoportosul, és közösen vásárolnak ezekből.

Az orvos szerint „az egészségügyi miniszter spekulánsok ölébe akarta dobni a háziorvosokat”, ezért próbálnak alternatívákat találni a hiányok pótlására, de egészségügyi szesz és oxigénes víz híján nem képesek fertőtlenítő szereket improvizálni. A gyógyszertárak rég kifogytak a fertőtlenítőkből, ahogyan az egészségügyi szeszből és az oxigénes vízből is – magyarázta, hozzátéve, hogy a maszkokat egészségügyi melltartókból rögtönözött maszkkal fogják pótolni. Egy civil szervezet ajánlotta fel a melltartókat erre a célra, mert a domborított formák illeszkednek az arcra és takarják azt.

„Mi magunk is vírusterjesztőkké válunk”

A Családorvosok Szövetségének Hargita megyei elnöke úgy véli, megfelelő védőfelszerelés hiányában a háziorvosok és az orvosi rendelők is vírust szétszóró vektorokká válnak. Ennek a bűnügyi vonzatát nem szeretnék és nem is tudnák magukra vállalni, hiszen nem is a családorvosok hibájából történne, ezért kellene mihamarabb változtatni a helyzeten.

Rávilágított, a biztosítóval kötött szerződésük kitér arra is, hogy „ha egy polgári jogi szerződésben a szerződtetett fél saját hibáján kívül előre nem látható, és általa meg nem szüntethető ok miatt nem tudja a szolgáltatást biztosítani, a szerződést felfüggesztik mindaddig, amíg helyreállnak a dolgok, a szolgáltatónak pedig semmi kötelezettsége nincs”. Ezért senki sem mondhatja azt a háziorvosoknak, hogy a szerződés kötelezi őket, mert a koronavírus-járvány egy természetbeli, embereket érintő folyamat, és a családorvosok akaratán kívül történt, tehát nem is tudnák elhárítani.

Az orvosi kötelezettségeiket végezniük kell, ahhoz pedig megfelelő feltételeket kellene biztosítani a rendelőkben lévő alkalmazottak és páciensek számára, mert máskülönben bűnvádi eljárás indul ellenük, mégpedig azért, mert a családorvosok szórják szét a vírust – ecsetelte félelmeiket dr. Soós Klára.

Arról is beszámolt, hogy nem szeretnének bürokratikus munkát végezni, mert családorvosokként mindannyian a valódi orvosi feladatokra vállalkoztak. A papírmunka, kimutatások, táblázatkészítés más intézmények feladata, és jelen helyzetben nincs kapacitás arra, hogy fennakadjanak bürokratikus dolgokon.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár sem könnyíti a munkájukat, annak ellenére, hogy módosításokat ígértek és lehetőséget ajánlottak a telefonos távkonzultációra: jelenleg is fennakadás van az egészségügyi kártyákkal, az emberek a továbbiakban is bejárnak a rendelőkbe, mert máig nem eszközölték a módosításokat, amelyek lehetővé tennék a könnyítést.

„Nélkülünk csődöt mondana az egészségügy”

Kíváncsiak voltunk, más megyékben miként vélekednek a családorvosok, ezért egy kolozsvári háziorvost is felkerestünk. Elmondta, a családorvosok egyik kategóriába sem kerültek bele, ami az egészségügyi minisztériumot, a helyi járványtani intézeteket vagy a biztosító házakat illeti, így minden háziorvos saját pénzalapjából oldja meg, amit meg tud oldani. Csak az orvosi kamarától érkezett ígéret: van bizonyos mennyiségű védőfelszerelésük, amit ki fognak osztani a Kolozs megyei családorvosoknak, erre várnak mindannyian.

„Fertőtlenítőszerem még van, de már nem tart sokáig, maszkom van, de csak sebészi maszk, mert a vírusszűrők már nem találhatóak, védőruha pedig, amit hordanunk kellene, sehol sem található, kesztyűim még vannak” – illusztrálta saját helyzetét, felhívva a figyelmünket arra, hogy több Kolozs megyei kollégája is küszködik a felszerelések hiányával, hiszen sokan már csak néhány darabbal rendelkeznek a felsoroltakból.

Nagy a hiány, nagyon nehezen lehet kapni védőeszközöket, és ha találnak is, roppant magas áron kínálják azokat – tudtuk meg a kolozsvári megkérdezettünktől, aki arról is felvilágosított, hogy nem mernek távlatokban gondolkodni, és azt sem tudják, milyen alternatívákkal helyettesíthetnék a védőruházatot, kesztyűt, maszkot, fertőtlenítőt. „Egyetlenegy alternatíva az lenne, ha kapnánk védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket, mert a textil maszkok és más lehetőségek nem védenek megfelelően” – vallotta be.

A családorvos az, aki az első vonalban szűri a vírusos betegeket. „Mi vagyunk az élvonalban, ha felmondanánk, ha nem dolgoznánk, akkor csődöt mondana az egészségügyi rendszer, mert minden páciens a sürgősségi szolgálathoz fordulna” – összegezte a kolozsvári családorvos.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X