Átadták az első 15, hazai tervezésű és gyártású biológiai szigetelősátrat


-A A+

Átadták pénteken az első 15, Romániában tervezett és gyártott biológiai szigetelősátrat. A szigetelősátrakat a védelmi minisztérium fegyverzeti osztálya és egészségügyi igazgatósága vette át. Az átadásnál jelen volt Ludovic Orban kormányfő, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Virgil-Daniel Popescu gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter.

A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a biológiai szigetelősátrakat egy katonai kutatási projekt eredményeképpen tervezték meg. A BIOEVAC projektet a biológiai fertőzésnek kitett személyzet evakuálására fejlesztették ki vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések elhárítására szakosodott katonai-tudományos kutatók.

A védelmi minisztérium első körben 100 darab biológiai szigetelősátrat rendelt, ezeket a szaktárca egészségügyi igazgatósága fogja szétosztani az országban. A termelés az első, 100 darabos szállítmány elkészülte után is folytatódni fog.

 

Az átadás alkalmával egy másik termék prototípusát is bemutatták: ez a BIOSAFE, amely a fertőzött személyek elszigetelésére, szállítására szolgál a biztonságos orvosi kezelés érdekében, beleértve a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírussal (koronavírus) megfertőződött betegeket is. Mindkét projekt a védelmi minisztérium egészségügyi igazgatóságához tartozó orvosi-katonai kutatóközpont keretében valósult meg.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X