Johannis: szigorúbban be kell tartanunk a hatósági rendelkezéseket


-A A+

 

Klaus Johannis államfő ismét felszólította a lakosságot, hogy tartsák be a hatósági rendelkezéseket, figyelembe véve, hogy országszerte közel kétezerre emelkedett a koronavírusos esetek száma. A vállalkozói szféra felé pedig felhívással fordult, hogy vegyenek részt az egészségügyi felszerelések gyártásában.

„Sajnálatos módon közel kétezer személy fertőződött már meg Romániában az új koronavírussal. Ez sok, és jobban kell törekednünk mindannyiunknak, szigorúbban be kell tartanunk a hatósági rendelkezéseket. Ne feledjék: kerüljék a találkozást más személyekkel, ha ez mégis elkerülhetetlen, ne érintkezzenek fizikailag velük, ne szorítsanak kezet, ne öleljék meg egymást, tartsanak távolságot egymás között” – üzente hétfőn a lakosságnak az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Ismét figyelmeztetett, hogy a legveszélyeztetettebbek a 65 éven felüliek. Emiatt felkérte a lakosságot, hogy az idős személyek védelmében 11 és 13 óra között, amikor a katonai rendelet lehetővé teszi az időseknek a lakás elhagyását a szükséges bevásárlás elvégzése miatt, ne menjenek bevásárolni, hagyják meg ezt az időszakot a nyugdíjasoknak.

Klaus Johannis Ludovic Orban kormányfővel, illetve Florin Cîţu pénzügyi, Virgil Popescu gazdasági, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszterrel és Lucian Bode szállításügyi tárcavezetővel tartott megbeszélést a koronavírus-járvány kapcsán hétfőn kora délután.

Johannis felhívást intézett a hazai vállalkozókhoz, hogy álljanak elő ötletekkel a koronavírus elleni küzdelemben használható anyagok, egészségügyi felszerelések gyártását illetően. „Legyenek aktívak, álljanak ötletekkel a kormány elé, mert érdekeltek vagyunk abban, hogy elsősorban romániai gyártású termékeket népszerűsítsünk ebben az időszakban. Ez egy nagyon jó lehetőség a romániai üzleti szféra számára. Szükség van ezekre az eszközökre" – fogalmazott az elnök.

Mint mondta, egyre nehezebb beszerezni az egészségügyi felszereléseket. „Ezért kezdtük el már hetekkel ezelőtt az olyan romániai gyártók azonosítását, akik elő tudnak állítani ilyen eszközöket. És az eredmények nem várattak magukra. A mai ülésen arról értesültem, hogy vannak vállalkozók, akik átálltak védőmaszkok, védőköpenyek előállítására, mások pedig összetettebb eszközöket, például lélegeztetőgépeket kezdtek el gyártani, amelyek nélkülözhetetlenek a sürgősségi eseteket ellátó részlegeken” – mondta.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X