Hiánycikk lett Romániában a hidroxiklorokin-szulfát, gondban a reumás betegek


-A A+

Jelentősen megcsappant a romániai gyógyszertárak hidroxiklorokin-szulfát-tartaléka az utóbbi napokban, pedig a COVID-19 ellen több helyen bevetett szer a lupusszal vagy reumatoid artritisszel kezelt betegek számára is kulcsfontosságú, írja a Libertatea. A klorokin egyelőre nem bizonyított kezelés az új koronavírusos fertőzésre, bár szerepel az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott kezelési protokollban is.

Az egészségügyi minisztérium nyilvántartásában négy nap alatt meglepően nagy mennyiséggel, 100 ezer tablettával csökkent országos szinten a gyógyszertárak Plaquenil-tartaléka. Ez a tabletta nem más, mint a hidroxiklorokin-szulfát, amelyet többek között malária, lupusz vagy reumatoid artritisz kezelésére használják, azonban bizonyos vélemények szerint a COVID-19 ellen is hatékony lehet. Kínában már használják erre a célra, mint írtuk, egy franciaországi orvos is támogatja, Donald Trump is posztolt erről a Twitter-oldalán, sőt, a romániai koronavírus-kezelési protokollban is szerepel, amely azonban hangsúlyozza, hogy eddig nem létezik bizonyított kezelés a koronavírus-fertőzésre.

A romániai hiányt többen megerősítették a Libertateának, többek között egy marosvásárhelyi orvos, Maros megyében ugyanis az elérhető tabletták mennyisége felére csökkent, a reumás panaszokkal élőknek pedig állandóan szüksége lenne rá.

Roxana Stroe, az Országos Gyógyszerügynökség elnöke valószínűnek tartja, hogy a lakosság a hírek hallatán felhalmozta otthon ezt a családorvosok által felírható gyógyszert. A másik ok az lehet, hogy a forgalmazók raktáron tartják, az áremelkedésre várva, mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó egészségpolitikai szakértő. Az orvosi és gyógyszerészeti beszerzéseket országos szinten összesítő Unifarm cég vezetője, Adrian Ionel arra gyanakszik, hogy a forgalmazók még az exportot szabályozó katonai rendelet életbe lépése előtt nagy mennyiségben vittek ki az országból hidroxiklorokin-szulfátot.

Az Unifarm vezetője hozzátette, a gyártó 18 ezer doboz Plaquenilt adományoz az országnak, a hatóanyagot pedig megpróbálják a kolozsvári Terapia gyárban előállítani, ahol két-három héten belül várható eredmény.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X