A múlt hónapban mintegy 300 ezren lépték át a nyugati országhatárt


-A A+

Márciusban közel 300 ezer személy érkezett Romániába az ország nyugati határátkelőinél, közülük több mint 250 ezren román állampolgárok – közölte szerda este Bogdan Despescu belügyi államtitkár a România TV-nek adott nyilatkozatában.

Az utóbbi napokban csökkent az országba érkező személyek száma, de megtörténhet, hogy a húsvét közeledtével ismét többen indulnak külföldről hazafelé – hívta fel a figyelmet. Erre már megtette az előkészületeket a belügyminisztérium, ugyanis a katonai rendeletek értelmében minden hazatérő polgárt házi vagy hatósági karanténba kell helyezni.

Felhívta ugyanakkor a határokon kívül élő román állampolgárok figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben tanácsosabb letenni a hazautazásról, és a befogadó országban maradni. „Ez most a legjobb Romániának” – tette hozzá.

Figyelmeztetett, hogy gyalog tilos átlépni az országhatárt. Aki gyalog próbál átjönni Romániába, azt a határőrök feltartóztatják, hatósági járművekre ültetik, és egyenesen a lakhelyi vagy hatósági karanténba szállítják őket, attól függően, hogy a határellenőrzési pontoknál szolgálatot teljesítő orvosok miként döntenek – mondta. Marcel Vela belügyminiszter szintén szerdán jelentette ki, hogy sokan megtalálták a „kiskaput” a koronavírus-ellenőrzés kijátszására azzal, hogy gyalogszerrel keltek át a határon, de ennek véget akarnak vetni.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X