A belügyminiszternél lobbizott az ingázók érdekében a Bihar megyei tanácselnök


-A A+

Levélben fordult Marcel Vela belügyminiszterhez Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, hogy közbenjárjon a határon át munkaügyben ingázók érdekében, és újra megnyissák előttük is a Bors és a magyarországi Ártánd közötti, vagy egy másik közeli határátkelőhelyet.

Csütörtök reggel óta a román hatóságok kérésére a két ország határrendészei nem engedik át a Bors–Ártánd határátkelőn a román–magyar határ 30 km-es sávjában élő, a szomszédos országban dolgozó munkavállalókat. Ők csak a számukra nemrég újra megnyitott, Nagyszalonta–Méhkerék és a Székelyhíd–Létavértes kisebb határátkelőhelyeket használhatják.

A Bihar megyei önkormányzat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Pásztor Sándor több lehetőséget is felvázolt a tárcavezetőnek. Elsősorban kérte a borsi határátkelő megnyitását az ingázók előtt, akár egy a számukra kialakított külön sáv kialakításával. Amennyiben ez nem lehetséges, a körösszegi (ahol már ideiglenesen már működött ilyen) átkelőpont megnyitását kérik az ingázóknak, lévén hogy ez közelebb van Nagyváradhoz és vonzáskörzetéhez, ahová az ingázók többsége dolgozni jár, mint a másik kettő. Harmadik lehetőségként a székelyhídi átkelőnél dolgozó határrendészek számának növelését kérték, mivel ott a kis létszám miatt olykor nehézkes az átkelés.

A román hatóságok március 14-én zártak le négy kisebb határátkelőt a román–magyar határszakaszon a koronavírus-járvány miatt, azzal a magyarázattal, hogy az ott dolgozókat átirányítsák a nagyobb és forgalmasabb átkelőhelyekhez, de utóbb Szalontánál és Székelyhídnál, illetve Szatmár megyei Csanálosnál ismét megnyitották a határt – igaz, csak az ingázók számára.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: A Bors–Ártánd határátkelőhely | Fotó: varadinum.ma)








EZT OLVASTA MÁR?

X