Rezidensek segítik a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház munkáját


-A A+

Tíz rezidens orvos Csíkszeredába való áthelyezését hagyta jóvá a szükségállapot idejére Raed Arafat államtitkár. A harmad- és negyedéves rezidensek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi és intenzív terápiás osztályain, illetve a betegosztályozó sátorban fognak dolgozni – közölte szerdán az intézmény vezetősége.  

„A szükségállapot bevezetése után már kértük, hogy a térségből származó, illetve a mi alkalmazásunkban lévő rezidensek jöjjenek a kórházunkba dolgozni. Eljártunk ezügyben a hatóságoknál és a marosvásárhelyi diákszervezet révén is közöltük a fiatal szakemberekkel, hogy várjuk őket. Ion Proca prefektus úr, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és dr. Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője is segített ebben, és vannak rezidensek, akik már el is kezdték a munkát kórházunkban” – fejtette ki Konrád Judit, a megyei önkormányzat által működtetett kórház menedzsere a rezidensek érkezése kapcsán.

A Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője által aláírt, április 18-án született rendelkezés kilenc negyedéves és egy harmadéves rezidenst helyez át Marosvásárhelyről a csíkszeredai kórházba. A rezidensek közül öten a csíkszeredai és öten a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház alkalmazásában állnak, képzésük helyszíne Marosvásárhely. A rezidens orvosok sürgősségi, gyermekgyógyászati, újszülöttgyógyászati, urológiai, szemészeti, neurológiai és gasztroenterológiai képzéseken vettek részt Marsvásárhelyen – áll a kórház közleményében.

Ketten épp gyermeknevelési szabadságukat töltik, így nyolcan állnak munkába Csíkszeredában a Sürgősségi Betegellátó Egységnél, az intenzív terápiás osztályon és a betegosztályozó sátornál. Mindannyian a térségből származnak vagy pedig szándékuk szerint képzésük lejártával szeretnének a csíkszeredai kórházban dolgozni. Mint a közleményből kiderül: folyamatban van további rezidens orvosok áthelyeztetésének az engedélyeztetése is. Ugyanakkor elkezdte a munkát Csíkszeredában, a Sürgősségi Betegellátó Egységnél két, Székelyudvarhelyről áthelyezett sürgősségis szakorvos is.

Az áthelyezés kapcsán Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kifejtette: továbbra is várják Csíkszereda város önkormányzatának a döntését azon területek átadására vonatkozóan, ahová további orvos-lakások építését tervezik. „Az, hogy a rezidensek vállalják, hogy ide jöjjenek, bizakodásra ad okot és megerősít bennünket azon ambiciózus célunk elérésében, hogy 2-es kategóriájú kórházunk legyen Csíkszeredában” – mondta el Borboly Csaba.








EZT OLVASTA MÁR?

X