Ezért nem használják Hargita megyében széles körben a gyorsteszteket


-A A+

Szimpatikusnak hangzik, azonban hibás eredményeket hozhat a koronavírus-gyorsteszt, ezzel a módszerrel ugyanis csupán a szervezetben kialakult ellentest-szintet lehet felmérni, a betegség legfertőzőbb időszakában a gyorsteszt nem mutatja ki a vírust. Minderről Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője számolt be videó-üzenetében.

„A gyorstesztek csak arra jók, hogy a fertőzésen átesett pácienseknél megvizsgáljuk az ellentest-szintet. Ennek az a magyarázata, hogy más betegségekkel szemben, a koronavírus esetében a fertőzés ellen harcoló ellentestek későn jelennek meg a szervezetben, mindössze a 7-8. naptól. Ezek a gyorstesztek a szervezetben megjelent ellentestek számát mérik, amelyek csak bizonyos szám fölött válnak aktívvá. A gyorstesztek egyáltalán nem jók arra, hogy első pillanatban kimutassák a fertőzést” – szögezte le Tar Gyöngyi.

A szakember szerint a betegek az első egy hétben a leginkább fertőzőek, ha gyorsteszteket végzünk, elveszítjük a hasznos periódust, amikor a fertőzés kimutatható. A gyorstesztek olcsóbbak – nem szükséges elvégzésükhöz a PCR-készülék – és természetesen gyorsabbak is, de a diagnózis felállításában használhatatlanok. „A gyorsteszt arra lehet jó, hogy megvizsgáljuk reprezentatív mintán, hogy hányan estek át a betegségen egy városban, egy településen” – mondta el a szakember.

„Azért nem érdemes kockáztatni, mert minden pozitív eset után kialakul egy góc: ha egyetlen eset is elkerüli a figyelmünket, az további fertőzötteket von maga után. Mi tehát a klasszikus módszereinkkel dolgozunk, az eredményeink pedig azt igazolják, hogy helyesen járunk el, nem követtünk el hibát eddig sem” – zárta gondolatait Tar Gyöngyi.








EZT OLVASTA MÁR?

X