Felpróbálta és bemutatta az első hazai gyártású védőmaszkokat Ludovic Orban


-A A+

Napi 300-350 ezer sebészi maszkot és mintegy 70-75 ezer FFP3-as minősítésű arcmaszkot gyárthatnak ezután a Dâmbovița megyei dragomirești-i speciális termékek üzemében – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a szerda délelőtti gyárlátogatás után, amikor is felpróbálta és bemutatta a nyilvánosságnak az első hazai gyártású maszkokat.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta nehezen tudtak beszerezni védőfelszereléseket mind az egészségügyben és a katasztrófavédelemben dolgozóknak, illetve a közbiztonsági erőknek, mind a lakosság számára, mert világszerte hiánycikk lett a maszk és védőruha. Ezért elismerően beszélt a dél-romániai gyárról, amely elsőként automata gépsort állított be a maszkok gyártásához, és „a 99,8 százalékos védelmet nyújtó FFP 3-as és a 80 százalékos biztonsággal védő sebészi maszkokat” készít.

További leküzdendő nehézségnek nevezte Orban az arcvédők alapanyagának beszerzését, mert mindt mondta, ezt továbbra is külföldről kell vásárolni. Meg kell találni a módját annak, hogy ezt is országon belül állítsák elő – hangsúlyozta.

A miniszterelnök elmondta: eddig kilenc cég kapott engedélyt a védelmi minisztériumtól maszkok gyártására.

Orban úgy fogalmazott, a maszkoknak „versenyképes” áruk lesz, és megerősítette: a kabinet azt tervezi, hogy a rászorulóknak ingyen biztosítson maszkokat, és kapnak védőfelszerelést azok a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulók is, akiknek vizsgázniuk kell, és szüleik nem tudják ezt biztosítani számukra.

 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X