Hargita megye: nincs szükség külső segítségre a járvány leküzdéséhez


-A A+

Megfelelően felkészült Hargita megye a koronavírusos esetek megnövekedett számával járó egészségügyi kihívásokra. Bár a csíkszeredai kórház fertőző részlege lassan eléri kapacitásának maximumát, a megyében megfelelő számú kórházi ágy áll rendelkezésre az esetleges új fertőzöttek. Az aktuális járványügyi helyzetről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a csíkszeredai megyeházán.

Ion Proca, Hargita megye prefektusa a sajtótájékoztatón kiemelte a megyei hatóságok határozott, szakszerű és gyors fellépését járványügyben. Hangsúlyozta: a megyei költségvetésnél maradó személyi jövedelemadók visszaosztásából fontosnak látta a maroshévízi kórház támogatását is, ami megtörtént. Ion Proca megjegyezte, a megye polgármestereivel folyamatos egyeztet és felméri a települések koronavírus-érintettségét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: az általa vezetett intézmény a járványideje alatt mintegy 5 millió lejjel járult hozzá a koronavírus elleni küzdelemhez: kórházak, polgármesteri hivatalok, családorvosok, fogorvosok részesültek a támogatásból. Beszámolója szerint Hargita megyébe  közel 1 millió euró értékű támogatás érkezett, többek között a magyar kormánytól, és az egyik kínai tartományból is. Elmondta: a megye rendelkezik megfelelő egészségügyi kapacitással a járvány kezelésére, nincs szükség külső segítség igénybevételére a betegek ellátása érdekében.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta: nehéz napokon vannak túl, azonban a kialakult helyzet nem érte váratlanul a hatóságokat. A szakember szerint a jelenlegi Hargita megyei megnövekedett esetszámok tulajdonképpen a fertőzés második hullámát jelentik: az első hullám gyakorlatilag nem érintette a csíki térséget, mert csupán néhány elszigetelt esetről beszélhettünk a járvány első heteiben. Tar Gyöngyi a mostani fertőzési hullám kialakulását a közlekedési korlátozások enyhítésében látja elsősorban, mivel május 15-ét követően jelentősen megnőtt a lakosság mobilitása a régióban.

Továbbra is két fertőzési góc van

Az igazgató elmondta: Csíkszereda környékén továbbra is két fertőzési gócpontot tartanak nyilván: az egyik egy munkahelyhez köthető, a másik pedig lokális, családi gócnak tekinthető. Utóbbiról a szakember megjegyezte, hogy szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi csoportról van szó. Tar Gyöngyi kiemelte: a fertőzési gócpontok esetében sikerült beazonosítani a fertőzötteket és feltérképezni kontaktjaikat. A fertőzöttekről elmondta: a betegek viszonylag jó állapotban vannak, enyhe- és közepes tünetekkel kezelik őket, senki sem szorul intenzív terápiára.

A szakember szerint ez annak is köszönhető, hogy viszonylag fiatal korosztályról van szó, senki sem képviseli a veszélyeztetett idősebb generációt. Arról is beszámolt, hogy pénteken a székelyudvarhelyi kórházba utalnak át 10 olyan Csíkszeredában ápolt koronavírusos személyt, akiknek más betegségük is van. Az igazgató kiemelte, hogy bár a székelyudvarhelyi kórház a megye kijelölt koronavírus-kórháza, oda azok az esetek kerülnek, akiknek a koronavírus-fertőzés mellett más egészségügyi problémájuk is van.

Tar Gyöngyi kiemelte: péntekig összesen 3770 koronavírus-tesztet végeztek el Hargita megyében, azonban ebbe beletartoznak az előírások szerint megismételt vizsgálatok is. Naponta egyébként több mint 200 teszt elvégzése lehetséges a megyében. A szakember megjegyezte: nem csak azokat ellenőrzik, akik tüneteket produkáltak, hanem a családtagjaikat, munkatársait is, ugyanakkor saját kérésre továbbra sem végezhető el a teszt. Az igazgató hozzátette, hogy a székelyudvarhelyi kórház 537 férőhellyel rendelkezik a koronavírusos esetek ellátására, ennek nagyon kis százaléka foglalt jelenleg.








EZT OLVASTA MÁR?

X