Így ünnepelték Sepsiszentgyörgyön Trianont a román nacionalisták


-A A+

Másfél órán át énekeltek hazafias dalokat és szavaltak a román nacionalisták Sepsiszentgyörgyön szervezett Trianon-ünnepségén. Incidensek nem voltak, magyarellenes szólamok sem hangzottak el.

A Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület felhívására mintegy százan gyűltek össze csütörtökön délután a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szobor előtt, ahogyan a szervező Mihai Tîrnoveanu elmondta: az ország szívébe, Sepsiszentgyörgyre érkeztek román hazafiak Bukarestből, Buzăuból, Brassóból és az egész országból. Érkezésükre fel voltak készülve a hatóságok, így 14 óra előtt szirénázó csendőrautók felvezetésével kísérték be a városba a más megyékből érkezőket.

Sepsiszentgyörgy központjában, a Mihai Viteazul szoborcsoport előtt összegyűlve, kifeszítettek egy méretes „Trianon 100” feliratot, többen román népi viseletbe öltözve vagy Románia térképpel díszített pólókban román zászlókat lengettek, illetve Avram Iancu és Mihai Eminescu portrékat tartottak magasba. A résztvevők többnyire más megyékből érkeztek, helybéliek közül kevesen vettek részt az eseményen.

Az elején ugyan megjelentek a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának helyi képviselői, akik elhelyeztek egy koszorút, de sietősen távoztak, mivel egy másik helyszínen Trianon témájú konferenciát szerveztek. A Mihai Viteazul téren ünneplők román hazafias dalokat énekeltek és verseket szavaltak és gyakran együtt kiáltották, hogy „Trianon, Trianon!” vagy „Éljen és virágozzék Moldva, Erdély és Havasalföld!”. A másfél órás eseményen nem hangzott el semmilyen magyarellenes jelszó. „Ez a mi hazánk, itt nem albérletben lakunk”, mondta a szervező, Mihai Tîrnoveanu, aki az esemény egyetlen szónoka volt. Kifejtette: „a trianoni békeszerződés tintájában a román hősök vére van, akik életüket adták Romániáért az Úz völgyében, akik elfoglalták Budapestet, és felszabadították Magyarországot a kommunista uralom alól”.

Mihai Tîrnoveanu a helyi román közösségnek is üzent és arra biztatott: ne hagyják magukat eltiporni, mert az egész ország, a románok milliói támogatják őket. A román nacionalisták sepsiszentgyörgyi ünnepségének végén a résztvevők összeálltak egy csoportképre, majd a hatóságok kíséretében távoztak.








EZT OLVASTA MÁR?

X