Kezdődik a beiratkozás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára


-A A+

Az online térben zajlik a beiratkozás egy platform segítségével a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karára a 2020. július 8-24. közötti időszakban. A járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól. Még egy hétig tartanak az intézményt bemutató online-nyílt napok.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2019 óta a Tudomány íze szlogennel népszerűsíti képzéskínálatát. A tanulmányi év elindulásával az érdeklődők különböző felületeken egész éven át találkozhattak az egyetem népszerűsítő anyagaival.

Mint a beiratkozások kapcsán kiadott sajtóközleményükben leszögezték: az egyetemen akkreditált, azaz államilag elismert oklevelet szerezhetnek majd az itt végzettek és az intézmény jogosult arra, hogy államvizsgát szervezhessen.

„Az ügyintézés, a tanulás magyar nyelven történik, ellenben idegen nyelv tanulására is van lehetőség. Hallgatóit minőségi oktatásban részesíti, ahol az elméleti tudás elsajátítása mellett fontos helyet kap a gyakorlati szinten történő kivitelezés is. Mindezek mellett tudományos szinten is jól szerepel az egyetem, a világrangsorokban tartja korábbi előkelő helyezéseit, illetve az elmúlt évben sikerült bővíteni a nemzetközi kapcsolatokat is” – hangsúlyozták a közleményben.

Nem indul új szak

A Csíkszeredai Kar 2020/2021-es tanévre összesen 571 helyet hirdet 13 alap- és 5 mesterképzési szakon. Alapképzésen 425 hely, míg mesterképzésen 146 hely várja az érdeklődőket. Humántudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül lehet majd választani – derült ki a kommünikéből.

A négy tudományterületen induló szakok az Agrár- és élelmiszeripari gazdaság szak, Általános közgazdaság szak, Gazdasági informatika, Könyvelés és gazdálkodási informatika, Marketing, Román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szak, Élelmiszeripari mérnök szak, Génsebészet, Turisztikai mérnök-menedzser, Kommunikáció és PR szak, Szociológia, Humánerőforrás szak.

A mesterképzésre jelentkezők az Alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy, Vezetés és szervezés, Kommunikáció és közkapcsolatok, Fenntartható biotechnológiák, valamint Fordító és tolmács szakok közül választhatnak érdeklődési területüknek megfelelően. Az idei évben a Csíkszeredai Kar képzéskínálata nem fog bővülni.

A képzésekre azok jelentkezhetnek, akik érettségi diplomával (vagy azzal egyenértékű oklevéllel) rendelkeznek, függetlenül az oklevél megszerzésének évétől; illetve azok is, akik érettségi diplomával és egyetemi (diplomă de licenţă/diplomă de inginer vagy azzal egyenértékű) oklevéllel rendelkeznek, és egy második szakot is szeretnének végezni.

318 tandíjmentes hely

Alapképzésen 232 tandíjmentes és 193 tandíjas hely, mesterképzésen 86 tandíjmentes és 60 költség-hozzájárulásos hely várja a hallgatókat. Azon diákok, akik tandíjas helyekre nyernek felvételt nincs okuk az aggodalomra, hiszen a tandíjas helyekre a Kar idén is megfizethető árakat biztosít. Az éves tandíj minden alapszak esetében 250 Euro, mesterképzések esetében is a tandíj maximuma 500 Euro, tudtuk meg.

Az egyetem vezetősége felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt néhány szak esetében módosultak a felvételi követelmények. Az élelmiszeripari mérnök, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, valamint a világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakoknál is elmaradnak a felvételi vizsgák és 100 százalékban az érettségi vizsga átlaga fog számítani a bejutásnál. A fenntartható biotechnológiák mesterképzésen a korábbi írásbeli vizsgát felváltja a szóbeli vizsga, mely előre közölt tematika alapján fog történni.

Ösztöndíjak is pályázhatók

Az egyetem bármely hallgatója jogosult tanulmányi, szociális, illetve érdemösztöndíjra, amennyiben teljesíti az ösztöndíj megítélésének feltételeit. Az érdem, illetve tanulmányi és a szociális ösztöndíj halmozható. Mindezek mellett a hallgatóknak lehetőségük van cserediák programokban részt venni az Erasmus+ és a Makovecz mobilitási programok segítségével. A Makovecz ösztöndíjprogramban résztvevő diákok Magyarország területén működő felsőoktatási intézményeknél tanulhatnak egy félévet.

Az Erasmus+ mobilitás esetén a hallgatóknak lehetőségük adódik a Sapientia EMTE valamely partnerintézményénél tanulni egy félévet vagy akár egy teljes évet. A program belül a hallgatók tanulhatnak Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Dániában, Franciaországban, Lengyelországban, Litvániában, Törökországban, Szlovákiában, Németországban. Ezen kívül két hónapos szakmai gyakorlatot is végezhetnek a program keretében – írták.

A távolabbról érkező diákokat 290 férőhelyes bentlakás várja. Az átépítés következtében a félemeletről a földszintre költözik az egyetemi étkezde. Az építkezés befejeztével az új menzát is beüzemelik. Szeptemberben, ha a járványügyi helyzet is megengedi, nyílnak az egyetem kapui és megújult, felfrissült, modern épület várja majd a hallgatókat. Korszerű, felújított tantermek, új étkezde, bővült laborrendszer, melyek teljes mértékben megfelelnek a felsőfokú oktatás infrastrukturális követelményeinek.

A továbbtanulás előtt álló diákok még egy hétig elérhetik a július 9-éig tartott online nyílt napok programjait a Facebook messenger alkalmazásán keresztül. A Csíkszeredai Kar a vírushelyzet miatt elmaradt egyetem-bemutató rendezvényét kívánja helyettesíteni az alternatív lehetőséggel, valamint a diákokkal való személyesebb találkozásra törekszik.

A beiratkozással, szakokkal kapcsolatos információk megtalálhatók a Csíkszeredai Kar honlapján és Facebook-oldalán.
EZT OLVASTA MÁR?

X