GCS: 3680 igazoltan fertőzött személy nem került kórházba az elmúlt időszakban


-A A+

FRISSÍTVE: Július 2-a és 20-a között 10 393 új koronavírus-esetet regisztráltak Romániában, 3 384 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, 351 személy halt meg – tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). 

A GCS szerint az említett időszakban 1 396 fertőzött, de tünetmentes személyt 10 napos kórházi tartózkodás után hazaengedtek, 972 személy pedig saját kérésre hagyta el a kórházat, bár koronavírus-tesztjük pozitív volt. 

Július 2-án 4 252 személyt kezeltek kórházban, 20-án pedig 4 748 személyt, a csaknem három hetes periódus alatt az átlag 4 071 személy volt, mutat még rá a GCS. 

Az adatok összesítése nyomán kiderül, hogy ebben az időszakban, amikor hiányzott az egészségügyi intézkedésekhez a törvényes háttér, megközelítőleg 3 680, igazoltan fertőzött személy nem szerepel sem a kórházba beutalt páciensek között, sem a tünetmentes, 10 napos kórházi tartózkodás után kórházból hazaengedett személyek között, sem a kérésre hazaengedett páciensek között, mutat rá a testület. 

Az elemzés nyomán az is kiderült, hogy megközelítőleg 1 480 igazoltan fertőzött személy a gyógyult személyek kategóriájába tartozik, de ők nem jelentek meg eddig gyógyultként a jelentésekben. A továbbiakban ezt figyelembe véve módosítják az aktív fertőzöttekre vonatkozó adatokat – szögezte le a GCS.

„Az alkotmánybíróság döntése után hiányzott a törvényes lehetőségünk arra, hogy elrendeljük ezen személyek esetében az otthoni elkülönítést, otthoni kezelést. Azt sem tudtuk elrendelni, hogy az ebben az időszakban azonosított fertőzött személyek kontaktjait elkülönítsük. Ennek a kéthetes joghézagnak még rendkívül negatív következményei lehetnek a vírus terjedését illetően” – mondta ennek kapcsán Ludovic Orban miniszterelnök kedden, a kormányülés elején.

FRISSÍTÉS: A kormány kötelessége, hogy az új karanténtörvény hatályba lépésével sürgősségi eljárással hozzon meg minden rendelkezésére álló alkotmányos és törvényes intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében – nyomatékosította.

Az új karanténtörvény ismét felruházza a kormányt, hogy meghozza az állampolgárok egészségének megóvásához szükséges intézkedéseket: a karanténba, vagy elkülönítésbe helyezést, a páciensek kórházban történő kezelését orvosi felügyelet alatt – magyarázta. Ludovic Orban hangsúlyozta, hogy két jogszabályt kell ezentúl figyelembe venni a járvánnyal kapcsolatosan: az 55-ös törvényt és a kedd reggel hatályba lépett 136-os törvényt.








EZT OLVASTA MÁR?

X