Kötelező lesz maszkot viselni ősztől az iskolákban – tanároknak, diákoknak egyaránt


-A A+

FRISSÍTVE: Szeptember 14-én megkezdődik a 2020/2021-es tanév, erősítette meg Ludovic Orban miniszterelnök szerdán a parlamentben. Elmondta, azokban az iskolákban, amelyek megnyitják az új tanévben kapuikat, kötelező lesz a maszkviselés a tanároknak, diákoknak és kisegítő személyzetnek egyaránt. 

FRISSÍTÉS: Simona Pârvu, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) vezetője a miniszterelnök beszéde után pontosított: a diákoknak szünetekben kell maszkot viselniük, az osztályteremben nem, míg a tanároknak mindvégig, tehát a tanórák ideje alatt is. 

A kormányfőt azért hívták a parlament elé, hogy a koronavírus-járvány idején hozott kormányzati intézkedésekről jelentsen, és egyebek mellett az iskolakezdéssel kapcsolatos tervekről is beszámolt.

Elmondta, a Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes vezette tárcaközi bizottság feladata előkészíteni a tanévkezdést, amire minden településen más forgatókönyvet alkalmazhatnak a járvány terjedése függvényében, nincs egységes, országos szabályozás: a zöld terv szerint minden diák jár iskolába, a sárga szerint a diákoknak csak egy része, és a vörös terv pedig az iskola bezárását írja elő, ez esetben kizárólag online zajlik az oktatás. 

Azokban az iskolákban, amelyek megnyitják ősszel kapuikat, kötelező lesz a maszkviselés a tanároknak, diákoknak és kisegítő személyzetnek egyaránt, jelentette ki a miniszterelnök. Orban szorgalmazta azt a megoldást is, hogy ahol lehet, plexi fallal válasszák el egymástól a diákokat. A tanintézményeknek továbbá fertőtlenítőszerekkel kell felszerelkezniük, ami minden tanár és diák rendelkezésére kell álljon. 

Ludovic Orban beszámolt arról is, hogy a romániai iskolák 20 százalékának nincs internet-hozzáférése. Céljuk ezen javítani, ígéretet tett arra, hogy megoldást találnak arra, hogy minden tanintézményben legyen internetkapcsolat. A kormányfő hozzátette azt is, biztosítani kell az iskoláknak az ingyenes hozzáférést az online oktatáshoz szükséges platformokat.

Az online oktatásból ez idáig kiszorult, okoseszközökkel nem rendelkező tanulók helyzetéről Orban elmondta: a tartalékalapból pénzt különítettek el 250 ezer táblagép megvásárlására, jövő héten hirdetik ki a közbeszerzés nyerteseit. Emellett EU-s alapokból 125 millió eurót fordítanak további 200 ezer laptop megvásárlására, valamint a helyi önkormányzatok járvánnyal kapcsolatos költségeinek visszatérítésére. A miniszterelnök szerint ugyanakkor a Világbank forrásaiból 1164 romániai iskola laptopokat és webkamerákat fog kapni. 








EZT OLVASTA MÁR?

X