Erdélystat: a születéskor várható élethossz Romániában elmarad az EU-s átlagtól


-A A+

Annak ellenére, hogy Romániában a születéskor várható átlagos élettartam növekedésének lehetünk tanúi, a születéskor várható élethossz (75,3 év) még mindig jelentősen elmarad az EU-s átlagtól (81 év) – derül ki az Erdélystat elemzéséből, mely teljes terjedelmében itt olvasható.

A legfrissebb, 2018-as adatok szerint az öt vezető halálok Romániában a keringési rendszer betegségei (az elhalálozások 57 százalékáért felelősek), a rákos megbetegedések (20 százalék), a légzőrendszer betegségei (7 százalék), az emésztőrendszer megbetegedései (6 százalék), valamint a mortalitás és a morbiditás külső okai (4 százalék).

Románia jelentősen eltér az uniós átlagtól. A keringési rendszer betegségei által okozott halálesetek aránya némi mérséklődést mutat ugyan, de még mindig kiemelkedő, 56,5 százalékos aránnyal vezeti a halálokok listáját. 

A keringési betegségek (elsősorban szívinfarktus és stroke) által okozott elhalálozások aránya Havasalföldön a legmagasabb (59,9 százalék), míg Erdélyben és Moldvában a legalacsonyabb (54,2 százalék). Erdélyen belül Partiumban az összes haláleset 56,3, Székelyföldön 55,5, Közép-Erdélyben pedig 51,5 százalékáért a keringési rendszer betegségei okolhatók.

Nőtt a rák okozta halálesetek gyakorisága

A daganatos betegségek az elhalálozások 20 százalékáért voltak felelősek 2018-ban. 2007 és 2018 között nőtt a rákos megbetegedések által okozott halálesetek gyakorisága: az ebben a kategóriában regisztrált halálozások száma 45 383-ról 51 701-re emelkedett, ami 1,2 százalékos átlagos éves növekedést jelent. 

A Kárpátokon belül a közép-erdélyi régióban kiemelkedő daganatos megbetegedésekben elhalálozottak aránya (23,8 százalék), Székelyföldön és Partiumban mintegy egyötödöt tesz ki. A daganatos betegségek előfordulási gyakoriságát tekintve az első öt terület a tüdő, a vastag- és végbél, az emlő, a prosztata és a méhnyak.

2007 óta a légzőrendszer betegségei (pl. tüdőgyulladás, influenza, tüdőtágulat és asztma) által okozott elhalálozások aránya is emelkedett, évente átlagosan 2,9 százalékkal nőtt. A valamilyen légzőszervi megbetegedés okozta elhalálozások aránya országos szinten Közép-Erdélyben volt a legmagasabb 2018-ban (7,8 százalék).

Magas az öngyilkosságok száma Székelyföldön

A morbiditás és mortalitás külső okainak következményeként bekövetkezett halálesetek aránya Székelyföldön kiemelkedő (5 százalék). Hargita megyében a halálesetek 5,5 százaléka, Kovászna megyében 4,3 százaléka tulajdonítható külső okoknak. A társadalmi érdeklődésre leginkább számot tartó erőszakos halálokok közül a szándékos önártalom Székelyföldön az országos ráta több mint kétszerese, 25 körüli a 100 000 lakosra jutó öngyilkosságok száma. 

Szintén az országos és az erdélyi átlag fölötti ez a mutató a jelentős magyar lakosságú partiumi és közép-erdélyi régióban is. A Székelyföldön enyhén átlag feletti a szándékos emberölések gyakorisága is, viszont jelentősen átlag alatti a közúti balesetekben elhunytak rátája.

A csecsemőhalandóság tekintetében Romániában jelentős javulás észlelhető: 2007 és 2018 között 12 ezrelékről 6 ezrelékre csökkent. Ez a mutató azonban még mindig nagyon magas, az európai uniós átlag (3,4 ezrelék) szinte kétszerese, az EU tagállamai között a legmagasabb. Az erdélyi régión belül Partiumban, Székelyföldön és Észak-Erdélyben átlag feletti a csecsemőhalandósági ráta.








EZT OLVASTA MÁR?

X