Újabb összegekkel támogatják a Hargita megyei településeket az áfavisszaosztásból


-A A+

A megyei utakon történő beruházásokat és a települések vízhálózat kiépítését érintő döntéseket hozott meg Hargita Megye Tanácsa hétfői ülésén. Az áfa-visszaosztásokból származó összegek elköltéséről döntöttek.  

A Gagy és Maros megye határa közötti 136-os megyei út, valamint a 134A jelzésű megyei út, Székelykeresztúr és Kissolymos közötti szakasz útsüllyedésének műszaki dokumentációit fogadta el többek között a testület hétfőn tartott online havi tanácsülésén.

A településeknek újabb 210 ezer lejt hagytak jóvá a hat százalékos áfa-visszaosztásból: a korondi óvoda bútor és eszközbeszerzésére 100 ezer lejt, Farkaslaka község 13 utcája van felújítás alatt EU-S forrásból, amelyhez Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lej összeggel járult hozzá a projekt befejezése érdekében, valamint a tordátfalvi kultúrotthon javítását 80 ezer lejjel segítik. A faluban többféle kulturális esemény kerül megszervezésre, ezért fontos hogy a javításnak köszönhetően hozzájáruljunk a kulturális tevékenységek fellendítéséhez.

Elfogadták a megyei tanács kisvíz programjának módosított listáját, amely a kistelepülések víz- és szennyvízellátási hálózatának kiépítését segíti elő. Döntöttek továbbá Siménfalva község és a megyei tanács társulásáról. Erre a községhez tartozó Székelyszentmiklós vízhálózat-rendszerének kiépítése miatt van szükség a 2020–2021-es költségvetési évre vonatkozóan, ennek a beruházásnak az értéke 1,2 millió lej.

„Bővítjük a kisvíz programunkat, amelyre büszkék vagyunk, mert talán az országban egyedülálló. Sok településnek nyújtottunk segítséget, amikor probléma volt a vízszolgáltatással. Módosultak a klímaváltozás mentén a vízbefogás és a vízmennyiség tekintetében a lehetőségek, de az elmúlt években több Hargita megyei településen, ennek a programnak a keretében tudtunk ivóvizet biztosítani. A klímaváltozás, törvény szigorok tekintetében ma már ötszörös áron tudunk megépíteni egy kisfaluban egy vízrendszert, mint korábban” – fejtette ki Borboly Csaba.

A sport terültén megszavazták a 2020-as hozzájárulását a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak, amely 114 ezer lej értékű támogatást takar.

A megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságnak az Erasmus+ programban való részvételéről is döntöttek, amely a „Better ACT than react- BATR” projekt keretében valósul majd meg. Az alintézmény partnerként vesz részt a programban.

A nagygalambfalvi Kányádi-szülőház melletti telek és ház megvásárlása is napirendre került, amelyből rálátás nyílik Kányádi Sándor szülőházra. A ház megvásárlása egyaránt fontos a megyei turizmus szempontjából és közösségépítés tekintetében is. Olyan közösségi tér kialakítására kerülhet itt sor, ahol közösségek találkozhatnak, kulturális eseményeket rendezhetnek, alkotótáboroknak, kávéházaknak, kiállításoknak, múzeumlátogatásoknak adhat helyet a Kányádi-ház melletti terület.

A településeknek újabb 210 ezer lejt hagytak jóvá a hat százalékos áfa-visszaosztásból: a korondi óvoda bútor és eszközbeszerzésére 100 ezer lejt, Farkaslaka község 13 utcája van felújítás alatt EU-S forrásból, amelyhez Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lej összeggel járult hozzá a projekt befejezése érdekében, valamint a tordátfalvi kultúrotthon javítását 80 ezer lejjel segítik. A faluban többféle kulturális eseményt szerveznek meg.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a szakoktatásról szóló munkafüzetek ügyéről számolt be. Mint mondta, fontos, hogy az iskolakezdés előtt megkapják a diákok a munkafüzeteket. Az ügynökség 650 darab munkafüzettel segíti a szakiskolába iratkozott diákokat.








EZT OLVASTA MÁR?

X