Háromoldalú együttműködéssé bővítik a Duna-delta rezervátumát


-A A+

Engedélyt kapott az UNESCO-tól a Duna-delta Bioszféra Rezervátum vezetősége (ARBDD), hogy határokon átnyúló román–ukrán–moldovai rezervátumot hozzanak létre – közölte kedden, a rezervátum létesítésének harmincadik évfordulója alkalmából Ion Munteanu, a Delta kormányzója.

Jelenleg a Duna-delta természetvédelmi tájegység két ország területén fekszik, Romániában 580 ezer, Ukrajnában 60 ezer hektáron.

„Az idők folyamán nagyon sok két- és háromoldalú projektünk volt. A legutóbbi, a Pan Nature azt a célt szolgálta, hogy a Moldovai Köztársaságban is hozzunk létre egy rezervátumot, az Alsó-Prut Bioszféra rezervátumot. Az együttműködés következő lépéseként háromoldalú rezervátumot szeretnénk létrehozni. Ehhez megkaptuk az UNESCO hozzájárulását” – nyilatkozta a kormányzó.

Az ARBDD kedden Tulceán és Sulinán ünnepli a rezervátum létrehozásának 30. évfordulóját. A Duna-delta Bioszféra Rezervátumot 1990-ben vették fel a világ kulturális természeti örökségének listájára, majd az UNESCO Ember és Bioszféra Programja keretében a bioszféra-rezervátumok nemzetközi hálózatába is. Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként, főleg vízimadarak élőhelyeként a Duna-delta a biológiai sokféleség élő múzeumának számít.

(A nyitókép forrása: ddbra.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X