Kéri az RMDSZ: oldják meg a krónikus beteg gyermekek szüleinek otthonmaradását


-A A+

Sürgősen találnia kell a kormánynak megoldást arra, hogy gyermekfelügyeleti szabadság járjon azoknak a szülőknek is, akiknek 12 évnél kisebb gyermekük krónikus betegség miatt marad otthon és részesül online oktatásban – véli Csép Andrea képviselő, aki csütörtökön a munkaügyi minisztériumhoz fordult az ügyben.

Mint ismert, a szülő dönthet úgy, hogy nem engedi iskolába krónikus beteg gyermekét, és ebben az esetben az iskolának biztosítania kell számára az online oktatást. 

Az RMDSZ-es képviselő elmondta, a jelenlegi törvényi előírások szerint csak abban az esetben jogosultak a 12 évnél kisebb tanulók szülei a gyermekfelügyeleti szabadságra, ha a járványhelyzet miatt rendelik el az online oktatást, a krónikus betegség miatt otthonmaradottakról nem rendelkezik a jogszabály. 

Azaz a szülő megkapja bérének 75 százalékát, de nem többet, mint az országos átlagbér 75 százalékát akkor, ha a település „piros” zónának számít a fertőzöttek magas száma miatt, és zárva vannak a tanintézmények, vagy ha a tanév folyamán függesztik fel a hagyományos oktatást a járvány miatt. 

„Ma a kormánynak és a munkaügyi minisztériumnak jeleztem az RMDSZ-nek azt a kérését, hogy vegyék figyelembe azokat a különleges eseteket is, amikor krónikus betegségben szenved a gyerek. Feltétlenül megoldást kell találni ezekre az esetekre” – mondta Csép Andrea, hozzátéve: válaszként azt kapta, hogy a miniszterelnök, miniszterelnök-helyettes, a munkaügyi miniszter és az oktatási miniszter tárgyalni fog a kérdésről. 

Ahhoz egyébként, hogy a pénzre jogosult legyen a szülő, egyéb feltételeknek is meg kell felelnie, például a munkája nem lehet otthonról végezhető, párja nem kaphat munkanélküli segélyt. 

A képviselő tájékoztatott arról is, hogy fizetett szabadnapok a fogyatékkal élő személyek szüleinek, eltartóinak is járnak abban az esetben, ha a nappali foglalkoztató központ, ahová a fogyatékkal élő személy jár, a járvány miatt bezár vagy a járványügyi helyzetre való tekintettel csökkenti a programját. 







EZT OLVASTA MÁR?

X