Túlterhelt a csíkszeredai kórház Covid-osztálya


-A A+

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Hargita megyében. A csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház péntek este kiadott közleménye szerint ugyanakkor a Székelyudvarhelyi Városi Kórház többször is visszautasította, háttérkórházi státusával ellenkező módon, a súlyos állapotú Covid-betegek átvételét a megyeszékhelyről, így megtelt a kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztálya.  Az intézmény vezetősége számos ideiglenes intézkedéssel próbál úrrá lenni a helyzeten.

A kórház közleménye szerint péntektől a koronavírus-fertőzöttek ellátásra állt át a kórház egy újabb osztálya: a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztály. Az osztály járóbetegrendelőjében és kezelőjében folytatódik a szaknak megfelelő tevékenység, ezekre külön betegutak állnak rendelkezésre.

Eközben a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő csíksomlyói Multifunkcionális Központban működő Külső Elkülönítő Egységbe kerül át az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek egy része. A közepesen súlyos és társbetegségekkel küzdő, illetve súlyos Covid-19 betegeket ezután is Székelyudvarhelyre fogják átszállítani, ezt a kórházat jelölte ki az Egészségügyi Minisztérium háttérkórházként ezen esetek ellátására.

A kórház főépületében lévő tamponzóna tehermentesítése érdekében felkérik a beutalás előtt álló krónikus betegeket, hogy végeztessenek el a kórházkban koronavírus-tesztet, legtöbb 48 órával a beutalás előtt. (A tesztre hétköznaponta 8-15 óra között a 0372 661 291-es és a 0742 214 951-es telefonszámokon lehet előjegyzést kérni). Ezeknek a teszteknek a költségeit a kórház viseli.

Mint írják, péntek reggel a kórháznak a koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain 78 hely volt, a tamponzónában 16. Igazoltan fertőzött beteg 74 volt beutalva, a tamponzónában pedig további 10 fertőzésgyanús páciens tartózkodott. Az intézkedések révén 30 további új hely jön létre a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztályon és felszabadulnak helyek a tamponzónában is, így megfelelően el lehet majd látni a pácienseket.

Az elmúlt egy hétben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházból 8 koronavírusos beteget utaltak át. Négy pácienst vett át a Székelyudvarhelyi Városi Kórház és egy-egy beteget a maroshévízi, a sepsiszentgyörgyi, a besztercei és a szebeni kórházak.







EZT OLVASTA MÁR?

X