Koronavírus Hargita megyében: kevés a kórházi hely, kevés a szakember


-A A+

Szakember- és férőhelyhiány okoz gondot a koronavírusos betegek ellátásában Hargita megyében. Túlterheltek a kórházak, egyre nagyobb gondot okoz a COVID-betegségben szenvedő páciensek elhelyezése. Legalábbis ez derült ki a székelyudvarhelyi, illetve a csíkszeredai intézmények lapunknak adott nyilatkozatából. A kórházigagzatók megoldást sürgetnek.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a Hargita megyei fertőzéses esetszám miatt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház COVID-osztálya túlterheltté vált. Az intézmény pénteken kiadott közleménye szerint a problémát fokozza az is, hogy az egyébként COVID-háttérkórházi státussal rendelkező Székelyudvarhelyi Városi Kórház többször is visszautasította a súlyos állapotú koronavírusos betegek átvételét.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegeket ellátó osztályain kedden reggel összesen 66 beteget ápoltak, közülük 60 személyt a csíksomlyói kórházépületben kezeltek, ahol összesen 78 hely van – közölte a Maszol érdeklődésére az intézmény menedzsmentje.

Ezen kívül a csíksomlyói Multifunkcionális Központban működő Külső Elkülönítő Egység 14 helyén kedden reggel 6 koronavírus-fertőzött beteg tartózkodott, ők a COVID-betegség enyhe tüneteivel küzdenek, de van köztük már tünetmentes is – tudtuk meg. A kórház vezetősége a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztályon szabadított fel felületeket, ahová a szükséges átszervezési és adminisztratív munka után az első betegeket kedden utalják át.

Naponta utasítanak el betegeket

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház azzal indokolta a csíkszeredai kórház orvosainak a koronavírusos betegek átvételének elutasítását, hogy a COVID-betegek ellátására rendelkezésükre álló helyeik beteltek. „Nincs nyilvántartásunk arról, hogy hány beteg átvételét utasították vissza, orvosaink szerint naponta történik ilyen eset. Legutóbb hétfőn fordult elő. Akkor azt mondták, hogy beteltek a COVID-betegek ellátására szánt ágyak. Holott az Egészségügyi Minisztérium 555/2020-as és 1513/2020-as rendelete alapján a székelyudvarhelyi kórház teljes egészében COVID-betegek ellátását végző háttérkórház” – fogalmaztak a csíkszeredai kórház képviselői.

Hozzátették: a csíkszeredai kórháznak a megyei sürgősségi kórházi szerepét továbbra is be kell töltenie és „az akut esetek ellátására kell működnie”. A kórházból az elmúlt három hétben, szeptember 15-től október 6-ig összesen öt COVID-beteget szállítottak át más megyébe: a focșani-i, besztercei, szebeni, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi kórházakba.

Növelik a helyek számát

Reagált a Maszol megkeresésére a Székelyudvarhelyi Városi Kórház vezetősége is. Mint írták: valóban volt rá eset, hogy helyhiány miatt nem tudtak fogadni minden beteget, „körülbelül 6-8 pácisenset összesen” . A székelyudvarhelyi intézmény ugyanakkor leszögezi, hogy számos intézkedést hozott a helyek számának növelése érdekében.

„A Tüdőgógyászat és Elmegyógyászat épületét kiürítettük, hogy oda is COVID-pozitív betegeket helyezhessünk el, a Kardiológiai Osztályon lévő helyek számának növelése is folyamatban van. A Fül-Orr-Gége Osztályon is elkülönítettünk egy részt a fertőzésgyanús esetek számára, ugyanígy a Bőrgyógyászaton is (ahol eddig a nem Covid-os fertőző patológiát láttuk el) a fertőzésgyanús eseteket fogadjuk majd.(…) A Fizioterápiás Osztályon eddig is a fertőzés gyanús eseteket különítettük el, itt a helyek számát csak a nagy kórtermek felosztásával lehet növelni, ami szintén szerepel a terveink között” – részletezték.

A kórház arról is tájékoztatott, hogy kedden érkezett hozzájuk újabb PCR-tesztgép, amelynek a beszerzésével a tesztelési kapacitást háromszorosára tudják növelni. Folyamatban van a lehetőségek függvényében az intenzív terápiás ágyak számának növelése is, viszont ezek az átszervezések számos strukturális illetve személyzeti átalakítást igényelnek, ami időbe telik – tették hozzá. A székelyudvarhelyi kórházban a legnagyobb gondot pillanatnyilag az intenzív terápiás orvosok hiánya jelenti, ami miatt kétséges még a meglévő betegszám ellátása is, hacsak nem kapnak segítséget.

„Nincs az az ágyszám, ami ne telne meg”

Székelyudvarhelyen a járványosztály, illetve bizonyos osztályokon a COVID-betegek számára elkülönített helyek tele vannak – közölte a kórház. Az intenzív terápián a COVID-betegek számára fenntartott 6 ágy mindegyike két hete folyamatosan foglalt. A helyek bővítésének folyamata során figyelembe kell venniük a biztonsági előírások betartását ahhoz, hogy a személyzet, valamint a nem fertőzött betegek védelmét is biztosíthassák – szögezték le.

Ugyan a kórház más osztályain lenne még néhány hely, viszont az osztályok sajátosságait is figyelembe kell venniük (nőgyógyászati osztályra nem lehet például férfi beteget fektetni). „Ezen kívül, ha a betegek száma nagymértékben nő, nincs az a kórházi ágyszám, ami ne telne meg, ezért lenne fontos, hogy a megye többi kórháza is próbálja meg bővíteni a befogadóképességét a fertőzött betegek számára” – hívták fel a figyelmet.

A székelyudvarhelyi kórházban jelenleg (kedd reggeli adat) 67 igazoltan koronavírussal fertőzött beteg fekszik, ami a kórház beszámolója szerint „számottevő növekedést jelent az elmúlt napokhoz képest”. A jelenleg beutalt 67 betegből 9 súlyos állapotban van, 36 esetben a betegség lefolyása középsúlyos, ezen betegek többségének társpatológiája is van, és mindössze 22 betegnél beszélhetünk enyhe lefolyásról – részletezték az ellátott betegek kapcsán.

Nagy gond a személyzethiány

A kórház vezetősége leszögezte: a továbbiakban is igyekeznek biztosítani a koronavírusos betegek fogadását és ellátását, ha az igénybe vehető helyek száma, illetve a személyzet létszáma „megengedi”. Megerősítették: elsősorban az intenzív terápián küszködnek személyzeti problémákkal, hiszen pillanatnyilag egyetlen szakorvos és egy rezidens orvos áll a kórház rendelkezésére.

Egy másik intenzív terápiás orvosunknak a szakvizsgája éppen folyamatban van, ennek lejártával  dolgozhat, de ez a szám még mindig kevés a folyamatos intenzív terápiás ellátás bíztosításához illetve az ügyeleti vonal fenntartásához. „További intézkedésekkel szorgalmazzuk a helyzet javítását” – emelték ki.

A kórház ugyanakkor leszögezte: „a Covid19 háttérkórház státus nem azt jelenti, hogy csak a fertőzött betegekkel kell foglalkoznunk”. A csíkszeredai kórház által emlegetett kormányrendeletek értelmében valamennyi kórház köteles ellátni minden beteget, aki sürgősségi ellátásra szorul, függetlenül attól, hogy fertőzött vagy sem, vagy esetleg még nincsen letesztelve – emelték ki. Hozzátették: a Székelyudvarhelyi Kórháznak kötelessége volt kialakítani a megfelelő betegkörforgást a fertőzött, fertőzés gyanús illetve nem fertőzött betegek számára.

„Ez, amellett hogy óriási anyagi ráfordítást igényelt, jelentősen lecsökkentette a meglévő helyek számát, hiszen a kórház sajátosságaiból adódóan, gyakran egy fertőzésgyanús beteget egyedül kell elkülöníteni egy 5-6 ágyas kórteremben. A törvény értelmében ezentúl is el kell látnunk a sürgősségi eseteket, fertőzöttségi státusuktól függetlenül. Tehát bármennyire is igyekszünk átszervezni a kórházat, hogy minél több koronavírusos beteget fogadhassunk, a helyek száma úgyis véges” – írták a kórházi helyekről.

Az intézmény szerint nagy segítséget jelentene, ha Hargita megye többi kórháza is bővítené a koronavírusos betegek számára fenntartott helyek számát.








EZT OLVASTA MÁR?

X