Nőtt a kritikus állapotú fertőzöttek száma, megtelt a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív osztálya


-A A+

Háromszéken drasztikusan megnőtt a koronavírus-fertőzések száma, ezzel együtt megugrott a sepsiszentgyörgyi kórházban egyre több a súlyos vagy kritikus állapotban lévő beteg is. A megyei kórház intenzív osztálya a kapacitása maximumán dolgozik – számolt be szerdai online sajtótájékoztatón András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint szerdán 64 igazoltan koronavírus fertőzöttet és 9 fertőzésgyanús esetet kezeltek a kórházban. Közülük 47 súlyos állapotban lévő személyt ápoltak a járványosztályon, legtöbbjüknek oxigénellátásra van szükségük. A sebészeten 12 beteget kezelnek, míg az intenzív osztályon öt kritikus állapotban lévő fertőzött van, közülük ketten intubálva vannak – sorolta András Nagy Róbert.

Lapunk érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója elmondta: a kritikus állapotú betegek számának növekedése miatt az elmúlt napokban folyamatosan „zsonglőrködniük” kell az intenzív terápiás ágyakkal, hogy minden rászorulót el tudjanak látni. A sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályán alapvetően 5 ágy van, amit szükség esetén még 2-3-mal tudnak bővíteni.

A megyei kórház tulajdonában 18 lélegeztető gép van, amiből 16-ot a sepsiszentgyörgyi kórházban és 2-t a kézdivásárhelyi kórházban használnak, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: közösségi összefogás eredményeként a Rotary Klub jóvoltából 6 új lélegeztetőgépet kapott a sepsiszentgyörgyi kórház.

András Nagy Róbert felelős viselkedésre kérte a lakosságot, hogy a maguk védelmében és mások egészségének érdekében viseljék a védőmaszkot, tartsanak megfelelő távolságot és mossanak gyakran kezet, illetve szedjenek vitaminokat, hogy felkészítsék immunrendszerüket egy esetleges fertőzés könnyebb elviselésére.

„Jelenleg versenyfutás van az idővel” – fejtette ki a kórházigazgató, aki szerint legtöbben várhatóan megfertőződnek a koronavírussal de az a cél, hogy ez minél később történjen, amikor már lesz rá megfelelő gyógyszeres kezelés és úgy tudják orvosolni ezt a fertőzést is, mint egy influenzás megbetegedést.

A sepsiszentgyörgyi kórházban szerdán összesen 231 beteget ápoltak, közülük 158-at valamilyen „hagyományos betegséggel”, tehát nem koronavírus-fertőzéshez köthető panaszokkal kezelnek – mutatott rá András Nagy Róbert, aki emlékeztetett, hogy június közepétől a sepsiszentgyörgyi kórházban ismét biztosítanak minden fajta orvosi ellátást, nem csak koronavírus-fertőzöttekkel foglalkoznak. Tapasztalatok szerint a koronavírus-fertőzöttek átlag tíz napnál többet kénytelenek a kórházban tölteni, míg a többi beteg esetében 5-6 nap az átlag kórházban töltött idő.








EZT OLVASTA MÁR?

X