Gloria Victis vetélkedő: szatmárnémeti diákokat díjaztak egyedüli erdélyi résztvevőkként


-A A+

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum Éva angyalai nevű csapata harmadik díjat nyert el egyedüli külhonból bejutott csapatként a 25-ik alkalommal megszervezett Gloria Victis Történelmi Vetélkedőn, amelyet a magyarországi Rákóczi Szövetség szervezett múlt héten – közölte a Maszollal Gádoros Mátyás, a díjazott csapat egyik tagja.

A Gloria Victis vetélkedő idei témája – a százéves évforduló alkalmából – a trianoni békediktátum aláírása, illetve anna előzményei és következményei volt.

Gádoros Mátyás mellett Szabó Boglárka és Cuculeanu Krisztián versenyeztek a történelmi vetélkedőn, felkészítő tanáruk Barkóczi Éva volt. A diákok számára nagy öröm, hogy kijuthattak a versenyre, mivel Szatmár megyét először képviselték a középdöntőben, amelyet október 22-én online tartottak meg, majd a döntőt is ugyanígy egy nappal később. A versenyt élőben közvetítették a Facebookon – tudtuk meg.

A csapattagok régóta ismerik egymást, és több versenyen is részt vettek már közösen, így, amikor meghirdették a vetélkedőt, nem volt kérdés számukra, hogy ennek is a megszokott felállásban vágnak neki – mondta Cuculeanu Krisztián.

„A készülés zökkenőmentesen, a megszokott rutin szerint ment: mindhárman más szemszögből igyekeztünk megvizsgálni az eseményeket. Nagy öröm volt részt venni a versenyen, különösen így, hogy sikerült elérnünk a képzeletbeli dobogó harmadik fokát. Külön köszönettel tartozunk a szervezőknek és a felkészítő tanárunknak az áldozatos munkáért” – mutatott rá a diák.

Szabó Boglárka számára megtiszteltetés volt az egyedüli külhoni csapat tagjaként részt venni a döntőben, különösen úgy, hogy harmadik helyezettként Erdélyt is képviselték.

Gádoros Mátyást a verseny megerősítette abban, hogy érdemes a szülőföldön anyanyelven tanulni és itthon maradni. Kiemelte: a versenyre való felkészülés során számos történelmi személyiségről tanultak, akik a párizsi békekonferenciák idején minden négyzetkilométerért ádáz harcot vívtak, hogy az továbbra is magyar föld maradhasson.

„Ez a lelkesedés az, ami ma kifogyóban van sok fiatalból, de ha az őseink, akiket jócskán érintettek a trianoni békediktátum következményei, itt maradtak, akkor szerintem nekünk is kötelességünk hozzájárulni egész életünk folyamán a városunk, megyénk fejlődéséhez. Szívből ajánlom minden fiatalnak, hogy csatlakozzon a középiskolájában működő Rákóczi Szövetség szervezetéhez, mert olyan élményeket, értékeket tud nyújtani, amelyekre mindannyiunknak szükségünk van későbbi életünk során” – összegzett a díjazott csapat tagja.








EZT OLVASTA MÁR?

X