Biharban már húsz településen életbe lépett a vörös forgatókönyv


-A A+

Elérte a húszat azon települések száma Bihar megyében, amelyekben elrendelték a vörös forgatókönyv életbe léptetését – közölte késő délutáni közleményében a Megyei Vészhelyzeti Bizottság.

Ezeken a településeken immár nemcsak a zárt nyilvános helyeken, hanem a köztereken is kötelező a védőmaszk használata, és további szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül.

A vészhelyzeti bizottság döntését a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felmérései és nyilvántartása alapján hozza meg, e szerint az utóbbi tizennégy napban meghaladta a 3 ezreléket a koronavírussal megfertőződöttek aránya Biharszentandráson, Oláhszentmiklóson, Vársonkolyoson, Vizegyánban, Nagyürögdön, Nagyváradon, Harangmezőn, Váradszentmártonban, Barátkán, Vedresábrányban, Értarcsán, Olcsán, Cséffán, Nagyszalontán, Hegyközpályiban, Körösgyéresen, Biharkabán, Madarászon, Tasnádbajomon és Élesden. A kormánymegbízotti hivatal közölte azt is, egyelőre egyik településen sem rendeltek el kijárási tilalmat vagy vesztegzárat.

A vörös kódnak megfelelően online oktatásra térnek át az iskolák, szabadtéren is kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselete, bezárják a színházakat, koncert- és előadótermeket, mozikat, könyvtárakat. A vendéglátóhelyek csak elvitelre készíthetnek ételt, a hotelek éttermeiben pedig csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.

További 38 településen 1,5 és 3 ezrelék közötti a koronavírus-fertőzöttségi ráta, ami miatt az éttermek, kávézók kinyithatnak ugyan, de maximum 30 százalékos kapacitással működhetnek meghatározott időintervallum, 6 és 22 óra között. Ezeken a településeken még kinyithatnak a mozik, a színházak, a játéktermek, de ugyancsak legtöbb 30 százalékos kapacitással. Ugyanakkor tilosak a szabadtéri rendezvények, koncertek, kulturális események.

A hétfőn késő délután bejelentett intézkedések valamennyi településen november 3-án, kedden 0 órakor lépnek érvénybe.

Bihar megyében november 2-ól 9-ig összesen 93 településen érvényesül a vörös forgatókönyv a közoktatásban, e szerint az iskolai tevékenység szünetel, az oktatás kizárólag online zajlik.








EZT OLVASTA MÁR?

X