Koronavírus Székelyudvarhelyen: egyelőre nincs vesztegzár alatt a város


-A A+

A sajtóban megjelent információkkal ellentétben Székelyudvarhely nem kerül vesztegzár alá. Legalábbis egyelőre. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság kedden küldött jelentést az udvarhelyi helyzetről az Országos Közegészségügyi Intézetnek (INSP), amelynek 24 órája van arra, hogy kielemezze és választ adjon a jelentésre. Minden további döntés csak ennek függvényében születhet meg.

A vesztegzár bevezetését Udvarhelyen a múlt heti, szerdai kormányülés után helyezték kilátásba, azt követően, hogy a városban 8 ezrelék fölé emelkedett a fertőzöttségi ráta. Két nappal később, pénteken dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője és dr. Raed Arafat államtitkár megegyezett a székelyudvarhelyi vesztegzár halasztásában, és a szigorítások is beváltak, hétfőre 7 ezrelék alá csökkent a város fertőzöttségi rátája.

Ennek ellenére kedden felröppent a hír, miszerint a fertőzöttségi ráta csökkenésének dacára mégiscsak elrendelik a karantént Székelyudvarhelyen. Azonban itt még nem tartunk. Ezt erősítette meg Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnökének udvarhelyi facebookos bejelentkezése is, amelyben elmondta: egyelőre csak annyi történt, hogy a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság kedden jelentést küldött az udvarhelyi helyzetről az Országos Közegészségügyi Intézetnek (INSP), amelynek 24 órája van kielemezni a jelentést és választ adni rá, minden további döntés csak ennek függvényében születhet.

A labda az INSP térfelén pattog

Az érvényben lévő szabályozás szerint a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak a járványügyi mutatók kiértékelése alapján összeállított jelentését az INSP vizsgálja felül és hagyja jóvá 24 órán belül, ezt követően kerül a dosszié Hargita megye vészhelyzeti bizottsága elé, amely határozatban terjesztheti elő a karantén bevezetését az országos vészhelyzeti bizottságnak, ez utóbbi jogosult a vesztegzár elrendelésére.

„A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság szakemberei elkészítették a megfelelő szakmai elemzést, amely szerint Székelyudvarhely a karantén bevezetéséhez szükséges értékhatár alatt van. Az udvarhelyi helyzetről szóló jelentést a mai napon küldték el az INSP-nek, most a válaszukra várunk, ami megjöhet akár a mai napon is vagy csak holnap. De minél később érkezik meg, annál nagyobb az esély, hogy ne rendeljék el a karantént, természetesen, ha megmarad a fertőzöttségi ráta csökkenő tendenciája” – nyilatkozta a Maszolnak Borboly Csaba.

"Tegyük meg, ami rajtunk múlik!"

Időközben a sajtóban napvilágot látott az a hír is, miszerint Ion Proca, Hargita megye prefektusa kirúgással fenyegette meg a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjét, mert Tar Gyöngyi a kormány unszolására sem volt hajlandó Udvarhely vesztegzár alá helyezését javasolni. Portálunknak nyilatkozva Borboly Csaba elmondta, hogy nem tud erről.

„Ma mindkettőjükkel beszéltem, az egyikkel négyszer, a másikkal háromszor, nem került szóba, hogy lenne bármilyen nézeteltérés közöttük. Tar Györgyivel és Ion Proca prefektussal lassan kilenc hónapja együtt dolgozunk. Még ha időnként adódtak is nézeteltérések, úgy vélem, jó csapatot alkotunk, és eredményesen tudtunk dolgozni, szerintem ez így is kell maradjon” – fogalmazott Borboly Csaba.

A vesztegzár elkerülésével kapcsolatosan megjegyezte, a székelyudvarhelyiek is tehetnek ennek érdekében azzal, hogy lehetőleg otthon maradnak, viselik a maszkot és tartják a távolságot. „Ha a mutatók továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak, akkor Székelyudvarhely el tudja kerülni a szakmailag meghozott döntést, hogy vesztegzár legyen. Hogy esetleg Bukarestben milyen más politikai döntést hoznak, azt nem tudjuk befolyásolni, de amit mi megtehetünk, azt legalább tegyük meg” – fogalmazott Borboly.

Megyei szintű maszkviselési kötelezettség

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 51-es számú határozata értelmében nemcsak a zárt nyilvános helyeken, hanem az utcán is kötelezővé tennék a maszk viselését minden olyan megyében, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5 ezreléket. Hargita megyében az elmúlt 14 napban a koronavírus-fertőzések aránya meghaladta ezt az értéket, így a megyei vészhelyzeti bizottság hétfői döntése értelmében kedden 23 órától a szabadtéri maszkviselési kötelezettség az egész megyére érvényes.








EZT OLVASTA MÁR?

X