A Piatra Neamț-i tűzvész „tanulságai”: megbírságolták a sepsiszentgyörgyi kórházat


-A A+

A tűzvédelmi engedély hiánya miatt tízezer lejre büntették meg a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat, miután a Piatra Neamţ-i (karácsonkői) tragikus kórháztűz következtében ellenőrző csapatok kezdték vizsgálni az ország egészségügyi intézményeit.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója, András-Nagy Róbert szerdai online sajtótájékoztatón elmondta: a közegészségügyi igazgatóság, a tűzoltók és a Kazánok, Magasnyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR) szakembereiből álló ellenőrző csoport elsősorban az intenzív terápiás osztály működését vizsgálta meg.

Az ellenőrök megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi kórháznak nincs érvényes tűzvédelmi engedélye, ezért kiszabtak egy tízezer lejes büntetést. Emellett jegyzőkönyvbe vették, hogy a kórházban nincs elegendő személyzet és a járványhelyzet miatt a koronavírus-fertőzöttek, fertőzésgyanúsak és a nem fertőzöttek számára kialakított külön útvonalakon nincs tűzbiztonsági megvilágítás, valamint problémák vannak a kórházépület szerkezetével is. Ezek megoldását feladatként hagyták meg.

András-Nagy Róbert leszögezte: a felrótt problémákat mind ismerte a kórház vezetősége is, ám elvárták volna, hogy az ellenőrző hatóságok javasoljanak megoldásokat is a problémákra, ám azt nem tették meg. Az igazgató szerint a tűzvédelmi engedéllyel azért nem rendelkeztek, mert az elmúlt időszakban folyamatosan korszerűsítettek. E tekintetben visszásnak tartja, hogy lehet érvényben lévő tűzvédelmi engedélye egy régi, elavult kórházépületnek, ám nincs ilyen engedélye annak, amelyet felújítottak, korszerűsítettek és tűzvédelmi szempontból biztonságosak, hiszen minden munkálat után új tűzvédelmi engedélyért kell folyamodni.

András-Nagy Róbert szerint az elmúlt időszak korszerűsítési munkálatainak köszönhetően a sepsiszentgyörgyi kórház épületei tűzvédelmi szempontból is biztonságosak, füst- és hőérzékelőkkel, illetve más biztonsági berendezésekkel vannak felszerelve, ám egy egész sor tanulmányt kell elkészíteni ahhoz, hogy tűzvédelmi engedélyt kaphassanak. Hozzátette: húsz szakembert kellene még alkalmazzanak, hogy létrehozzák a kórház katasztrófavédelmi egységét, akik baj esetén részt vesznek a tűzoltásban és az épületben tartózkodók kimenekítésében.

Az igazgató szerint ez az elvárás teljesíthetetlen, hiszen nincsenek összehangolva az alkalmazásra és az alkalmazottak finanszírozására vonatkozó szabályozások, másrészt nincsenek olyan tanfolyamok, ahol a kórház katasztrófavédelmi egységének dolgozóit ki lehetne képezni erre a feladatra.

András-Nagy Róbert szerint nem ez az első ellenőrzés a sepsiszentgyörgyi kórházban, hiszen az elmúlt időszakban különböző hatóságok négy átfogó vizsgálatot tartottak már, illetve naponta kell többoldalas jelentéseket küldjenek a hatóságoknak. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint hasznos lenne nemcsak ellenőrzéseket végezni és jelentéseket kérni, hanem megoldani az egészségügyi rendszer problémáit.








EZT OLVASTA MÁR?

X