Havasak maradnak idén az utak?


-A A+

Havasak maradnak idén télen az utak, ha az úttisztító munkások nem kapják meg a két éve várt béremelést - figyelmeztet a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) mintegy 7000 alkalmazottjának kétharmadát (4800 személyt) tömörítő Elie Radu Szakszervezet.

Az érdekvédelem közleményében rámutat, az utak tisztításával foglalkozó mintegy háromezer alkalmazott hidegben, fagyban dolgozik télen, a fagy és hóvihar miatt sokszor napokig elszigetelődnek az ország különböző részein, és a nehéz körülmények ellenére átlagban mintegy 3000 lejes bruttó bért kapnak. Állításuk szerint két éve ígérik nekik a béremelést az azóta tisztségben volt kormányok, ez azonban nem valósult meg, ezért tiltakozásképpen azt tervezik, hogy ezen a télen nem hótalanítják az utakat.

„Az alkalmazottak többsége nagyon elkeseredett, amiért nem kapták meg a béremelést, hiszen a járvány közepette még nagyobb szükség lett volna erre, sokak esetében ugyanis felére csökkent a család jövedelme, miután a férj/feleség munkahely nélkül maradt” – áll a közleményben.

A szakszervezeti vezetők felróják a CNAIR vezetőségének és a szállításügyi minisztériumnak, hogy nem veszik figyelembe problémájukat, illetve azt is, hogy az elmúlt két évben még az inflációval megegyező bérkorrekció sem történt meg.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint idén szeptemberben 5414 lej volt a bruttó átlagfizetés a 2018-ban jegyzett 4482 lejhez képest, ami 20 százalékos növekedést jelent. A szakszervezet szerint azonban az úttisztító munkások bérét nem növelték 2018 óta, amikor 11 százalékos fizetésemelést kaptak.







EZT OLVASTA MÁR?

X