Gazdasági miniszter: a kereskedelemben kapható maszkok fele nem véd a koronavírus ellen


-A A+

A kereskedelemben található arcmaszkok mintegy fele nem véd a koronavírus ellen, és a gazdasági tárca rendeletben akarja kötelezni a kereskedőket, hogy ezt tüntessék fel az érintett termékeken – jelentette ki szerdán Virgil Popescu szakminiszter.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) által végzett ellenőrzések számos rendellenességet fedtek fel. „Csalódott vagyok a kereskedelemben található védőmaszkok minősége miatt. Ha most azt mondom, hogy a kereskedelemben – üzletekben, gyógyszertárakban, raktárakban, importőröknél – levő maszkoknak a fele nem nyújt az embereknek védelmet, rám sütnék, hogy túlzok, azonban ez a valóság. És ennek véget kell vetni. Nem engedhetjük meg azt, hogy olyan maszkokat áruljanak, amelyek nem védik a lakosságot a vírus ellen” – mondta Popescu.

A miniszter szerint a fogyasztóvédelem 18 millió lejre bírságolt meg különböző cégeket, amelyek ilyen, nem megfelelő maszkokat árusítottak. Popescu rámutatott, hogy a nem megfelelő maszkok mindegyike importáru, emiatt azt tanácsolta a lakosságnak, hogy az emberek vásárolják a román gyártmányú termékeket, mivel azok mind ellenőrzött minőségűek, és a legjobbak a piacon található termékek közül. Jelenleg legalább 16 vállalat gyárt az országban maszkokat, és ezek a cégek képesek biztosítani a teljes fogyasztói szükségletet – tette hozzá.

A miniszter felkérte ugyanakkor a viszonteladókat és a patikákat, hogy ne forgalmazzák többé a minőségileg nem megfelelő termékeket. „Rendeletet fogunk kiadni, amely világosan kimondja, hogy ezek a maszkok nem védenek a koronavírus ellen, és ezt fel is kell tüntetni az érintett termékeken” – fűzte hozzá.








EZT OLVASTA MÁR?

X