Adventi gyertyagyújtás: fellobbant a várakozás lángja Csíkszeredában


-A A+

Új helyszínre és részben az online térbe költözött a hagyományos csíkszeredai adventi gyertyagyújtás rendezvénye. A várakozás ünnepének első vasárnapját a csíksomlyói kegytemplom kórusa tette meghitté, kiemelt vendégei pedig a nagycsaládosok voltak.

A járványügyi korlátozások ellenére szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni Csíkszereda önkormányzata a karácsonyi ünnepi hangulat megteremtésére. Ennek megfelelően új helyszínre költöztették a gyertyagyújtás helyszínét: a város adventi koszorúja a központi parkban kapott helyet, ahol a város egyik karácsonyfáját is felállították. Az egyiket, hiszen a megszokott helyszínen, a Majláth Gusztáv Károly téren is díszítettek fát.

A vasárnapi ünnepségen egyházi áhítatot tartott a ferences rendi Guia Laurean Hugó testvér, míg a járványügyi korlátozások miatt csupán a meghívott nagycsaládosok vehettek részt személyesen az eseményen. A városlakók többsége online közvetítés által követhette a gyertyagyújtást, valamint a kegytemplom kórusának előadását.

Az eseményen Korodi Attila polgármester egy adventi versidézet felolvasását követően elmondta, hogy a városvezetés azért ragaszkodott a hagyományos adventvasárnapi ünnepségek megtartásához, mert annyira átírta az életünket és mindennapjainkat a világjárvány, hogy valamit mégis meg akartak tartani a régi szokásokból.  

„Szeretteink egészsége, vállalkozásaink jelene és jövője, munkahelyeink biztonsága, gyermekeink taníttatása mind egy szálig bizonytalanná vált, vagy az egészségügyi helyzet, vagy a kormányzási káosz, vagy éppen mindkettő miatt. De ma este meggyújtjuk a gyertyát a város adventi koszorúján, és ha virtuálisan is, de együtt vagyunk” – hangsúlyozta az elöljáró.  

Korodi Attila szerint itt az ideje, hogy elkezdjünk hinni abban, hogy eljön a változás, ahogy az adventi időszakban hiszünk abban, hogy eljön a Megváltó.

Hugó testvér áldást mondott, a jelenlévőkkel együtt elimádkozták a Miatyánkat, majd a lelkész megszentelte a város karácsonyfáját és az adventi koszorút. Amint ünnepi beszédében mondta: mindannyian tudjuk, hogy az advent az Úr eljövetelére való várakozás. Viszont azt is tudjuk, hogy a várakozás a szeretet iskolájának fő tantárgya. Nem szeretünk várakozni, mert az bizonytalanságot okoz, mindezzel együtt „a várakozással a belső megtisztulás folyamatának vetjük alá magunkat”.

Hugó testvér szerint Izrael népe életerős, harcos Messiásra várt, ehelyett törékeny csecsemő képében jött el közénk. Mintha a nép elvárásait semmibe vették volna, holott csak az történt, hogy a vágyuk elképzelhetetlen módon teljesült be.

A következő években az eddigiekhez viszonyítva még hangsúlyosabban figyelnek a karácsonyi ünnepkör hangulatának megteremtésére Csíkszeredában, amelynek fő helyszíne a park lesz. Gyermekváros, karácsonyi vásár és különböző tematikus rendezvények várják majd a helyieket. Advent első vasárnapjától fokozatosan gyúlnak ki az ünnepi fények a város különböző részein. December 5-én és 19-én a Szabadság tér szomszédságában található promenádon kézműves vásárt tartanak. December 5-én biciklis Mikulások járják majd a várost, és minden gyermeket megörvendeztetnek egy kis aprósággal. December 4–11. között pedig Mikulásvonat közlekedik a központi parkban, amelyre szintén a gyermekeket várják majd.







EZT OLVASTA MÁR?

X