A HIV-pozitív emberekre is negatív hatással van a koronavírus-járványhelyzet


-A A+

Jelentést tett közzé az AIDS világnapja (december 1.) alkalmából a HIV/AIDS által sújtott emberek országos szervezete (UNOPA) arról, hogy a COVID-19 világjárvány milyen hatással van a HIV-pozitív személyek életére.

A jelentést Iulian Petre, az UNOPA ügyvezető igazgatója mutatta be szerdán. A dokumentum rávilágít, hogy az utóbbi nyolc hónap során a HIV-pozitív páciensek 28,4 százaléka a kórházak bejáratánál felállított szűrősátorban kapta meg a kezelést, 61,4 százalékuk pedig a kórház előtt, a szabadban várakozott, amíg megkapta azt.

6,7 százalékuk kezelését megszakították, és 62 százalékuknak nem volt lehetőségük vizsgálatot kérni a járványügyi szakorvostól. A válaszadó AIDS-betegek 40,2 százaléka azt mondta, hogy telefonon tartotta a kapcsolatot az orvosával, 35,1 százaléka viszont sehogy. Több mint kétharmaduk szerint nagy a veszélye annak, hogy a jövőben megszakítják a kezelésüket.

A jelentés arról is beszámol, hogy – noha a kezelés rendelkezésére állt a HIV-pozitív betegeknek – mivel ezt havonta kell kivenni a járványkórházból, nagy volt a COVID-19-cel való fertőzés veszélye. Iulian Petre arra kérte a romániai hatóságokat, hogy dolgozzanak ki megoldást annak érdekében, hogy az AIDS-es személyek ne kerüljenek kockázatos helyzetbe, amely állapotuk romlását vonná maga után.

A romániai HIV/AIDS-fertőzéses eseteket nyilvántartó és megfigyelő hivatal adatai szerint 2020. szeptember 30-án 16 658 HIV-fertőzött élt Romániában. 2020-ban Romániában 212 új HIV-fertőzéses esetet diagnosztizáltak, ebből 75 százalék férfi és 25 százalék nő.

Mariana Mărdărescu, a Matei Balş Országos Járványtani Intézet keretében működő, romániai HIV/AIDS-fertőzéses eseteket nyilvántartó és megfigyelő hivatal vezetője szerint ezek nem reális adatok, a valóságban jóval több HIV-pozitív eset lehet, csak a COVID-19 járvány miatt az emberek kisebb arányban teszteltetik magukat. Ez azt eredményezi, hogy nő az AIDS terjedésének veszélye a lakosság körében – figyelmeztetett a szakember az AIDS-világnap alkalmából szervezett megbeszélésen.

(Címlapkép: Pexels)








EZT OLVASTA MÁR?

X