Orban a fogyatékkal élők világnapján: tegyünk azért, hogy ne sérüljenek a jogaik


-A A+

Mindannyian tehetünk azért, hogy ne sérüljenek a fogyatékkal élő személyek jogai – fogalmazott Ludovic Orban miniszterelnök a fogyatékkal élők világnapja alkalmával küldött üzenetében.

„A fogyatékossággal élők életében minden nap nehézségeket és szenvedést jelent, de ha más szempontból nézzük, akkor ez a normális életért folytatott küzdelmet vagy akár a saját életükért folytatott küzdelmet jelenti, ők igazi hősök” – írja Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerint a fogyatékossággal élők egészségügyi problémái semmilyen módon nem akadályozhatják meg őket abban, hogy normális életet éljenek, és Románia „fontos lépéseket” tett ebbe az irányba.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint 2020 februárjában Romániában 853 465 fogyatékkal élő személyt tartottak számon, ez a lakosság 3,85 százalékát teszi ki, ezek közül 17 391 volt állami gondozásban.

Bukarest után (72 811 személy) Prahova megyében van a legtöbb nyilvántartott fogyatékkal élő személy, a legkevesebben Kovászna megyében vannak (6371 személy).

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élő emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

(Címlapkép: Pixabay)








EZT OLVASTA MÁR?

X