Sepsiszentgyörgyön lazítások következhetnek az ünnepekre


-A A+

Sepsiszentgyörgyön az év utolsó két hetében lazítanák a korlátozó intézkedéseket, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint a háromszéki megyeszékhelyen csökkenő tendenciát mutat a 14 napra számolt koronavírus-fertőzési mutató. A jelenlegi korlátozások december 16-ig vannak érvényben, és ha a fertőzések a következő napokban is csökkenő tendenciát mutatnak, akkor jövő szerdától lazítások következhetnek.

Antal Árpád szerint ez azt jelenti, hogy 50 százalékos kapacitással megnyithatnak a sepsiszentgyörgyi vendéglők, ez lehetőséget teremt az emberek, családok közti találkozásra a karácsony és újév környékén. A polgármester ugyanakkor azzal a felhívással fordul a sepsiszentgyörgyiekhez, hogy amikor megnyitnak a vendéglők, ne kezdjenek el miniszilveszteri bulikat szervezni, mert annak az árát majd januárban fogják megfizetni, hiszen ha ismét megnő a fertőzési mutató, vissza kell vezetni a szigorításokat, és ismét bezárhatnak a vendéglők.

Megnyílik a műjégpálya

Antal Árpád hozzátette: a Sepsi Aréna melletti műjégpályát már beüzemelték, eddig a sportolók használták, ám megnyitják a nagyközönség előtt is. Egyidőben megszabott számú korcsolyázót engednek jégre. Bár Sepsiszentgyörgyön évek óta hagyomány, hogy a főtéren felépítenek egy szabadtéri jégpályát, ez idén nem valósul meg, mondta a polgármester. Magyarázata szerint a járványhelyzet alakulása teljesen kiszámíthatatlanná teszi, hogy mennyi ideig lehetne működtetni a szabadtéri korcsolyapályát.

A sepsiszentgyörgyi oktatási intézmények továbbra is zárva tartanak, hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki szerint ezek megnyitásáról nem lehet helyi szinten rendelkezni, hanem országos szinten szabályozzák. Hozzátette: korai arra válaszolni, hogy a sepsiszentgyörgyi színházak megtarthatják-e a hagyományos szilveszteri előadásaikat, hiszen a december 16-tól életbe lépő lazítások egyelőre két hétig, tehát december 30-ig lesznek érvényesek, így az év utolsó napjára, illetve az azt követő periódusra majd a fertőzés számok alakulása alapján tudnak dönteni. Ugyanakkor az sem életszerű, hogy a járványhelyzetben teltházas színházi rendezvényt lehessen szervezni, összegzett a polgármester.   

Antal Árpád arra is rámutatott, hogy a jelenlegi fertőzés szám csökkenés azzal is magyarázható, hogy november végén, december elején volt egy négynapos minivakáció, amikor nagyon kevés koronavírus teszt készült, természetszerűleg azokban a napokban kevés új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ez pedig jelentősen hozzájárult a 14 napos fertőzési mutató alakulásához.

„A golyó a fülünk mellett repült el” – mutatott rá Antal Árpád, aki szerint egy adott pillanatban Sepsiszentgyörgyön 7 ezrelék körül volt a fertőzöttségi mutató, így nagyon közel volt a város a teljes vesztegzárhoz. „Ezt eddig megúsztuk, reméljük, nem jutunk ismét oda, hogy a fertőzési mutató meredeken emelkedjen, ezért nem szabad hátradőlni, be kell tartani az óvintézkedéseket” – hívta fel a figyelmet a polgármester. 








EZT OLVASTA MÁR?

X