Jó tanácsok a nyári ételmérgezések elkerülésére


-A A+

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az ételfertőzések közel 60 százaléka a háztartásokban fordul elő, ezért ha otthon körültekintőek vagyunk a főzés, sütés, tárolás kapcsán, nagyon sok kellemetlenségtől és kényszerű betegszabadságtól óvhatjuk meg magunkat – világít rá Vajda Sándor főorvos a Nyugati Jelen hasábjain.

Nyáron kedvezőek a feltételek a különböző ételekben, élelmiszerekben a helytelen vagy hosszabb tárolás közben bekerült kórokozók szaporodására. Ételfertőzés leggyakrabban a házi disznósajt, a tejes, tejszínes vagy tojásos krémek, fagylalt, főtt tészta, hal- és gombaételek, nyitva hagyott konzervek fogyasztása után jelentkezik, ezek ugyanis optimális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára. A lappangási idő a kórokozóktól függően 1-12 óra is lehet.

Az ételfertőzés vagy mérgezés gyanúja akkor merül fel, ha azonos ételeket fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben, a jellemző lappangási idő leteltével betegednek meg.

Az ételmérgezés tünetei könnyebb vagy súlyosabb formában, a következők: hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji görcsös fájdalom, hidegrázás, emelkedő láz. Súlyosabb esetben jelentkezhet fejfájás, szédülés, vérnyomáscsökkenés, a vér kalciumszintje a normális alá csökken, ezért a kezek zsibbadnak, de lábikragörcs is jelentkezhet. A heves hányás következtében a nagyfokú folyadékveszteség kiszáradáshoz vezethet, különösen, ha a beteg idős vagy kisgyermek.

A konyha rendszeres takarításával, a konyhai eszközök és a hűtőszekrény tisztántartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.

Alapos hőkezelés – főzés, sütés – az esetleges baktériumokat elpusztítja, azonban a baktériumok újra elszaporodhatnak az elkészített étel tárolása során, ezért a megfelelő csomagolásra, hűtésre, fogyasztás előtti újbóli hőkezelésre gondosan ügyelni kell. A majonézes, tejfölös, tojásos ételek különösen veszélyesek, ezért ezeket csak az elkészülés napján ajánlott fogyasztani.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X