Télire nőhet a háromszéki munkanélküliek száma


-A A+

A téli időszakban várhatóan megnő a munkanélküliek száma Háromszéken, mutatott rá Kelemen Tibor. A Munkaerő ügynökség vezetője szerint a felsőrákosi bányavállalat bejelentette, hogy időszakosan beszünteti tevékenységét és 23 alkalmazottját bocsátja el, mindaddig, amíg újra nem kezdik a tevékenységet.

Emellett a kovásznai Pepsi gyár is tevékenysége átszervezésére készül, így várhatóan elbocsátásokra kell számítani, de a cég még nem közölte a stratégiáját. Kelemen Tibor szerint a nyári idény végén a kovásznai fagylaltgyár is 40 alkalmazottját küldte el, és őket tavasszal alkalmazza újra, amikor újraindul a fagylalt-gyártás.

A Munkaerő ügynökség vezetője szerint a mostani elbocsátási hullám négy olyan hónapot követ, amikor folyamatosan csökkent a munkanélküliség Háromszéken. Jelenleg a munkanélküliségi ráta 6,02 százalékos, vagyis a legkisebb ebben az évben. A Munkaerő Ügynökség nyilvántartásában 5.408 állástalan szerepel, közülük viszont csak 1.234-en kapnak segélyt. A legtöbb munkanélküli alacsony iskolázottságú és szakképzetlen.

Kelemen Tibor szerint munkaerő börzék és vállalkozókkal való találkozók révén próbálják előmozdítani az alkalmazásokat. Ebben a hónapban például 41 személyt alkalmaztak 21 céghez, de sikerült 25 friss végzőst is elhelyezni. Kovászna megyében jelenleg 45.500 személynek van munkakönyves állása, az átlagfizetés pedig 1400 lej.








EZT OLVASTA MÁR?

X