Korszerű inkubátort kapott a sepsiszentgyörgyi kórház


-A A+

Újabb korszerű eszközzel gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újszülött osztálya.

A koraszülöttek ápolását szolgáló, 7500 euró értékű inkubátort adományozott a bukaresti székhelyű Mentsük meg a gyerekeket (Salvați Copii) szervezet a sepsiszentgyörgyi kórháznak.

Gabriela Alexandrescu, a segélyszervezet ügyvezetője rámutatott: Romániában aggasztó méretű a csecsemőhalál, statisztikák szerint ezer újszülöttből nyolc elhalálozik, miközben az európai átlag ennek fele. E tekintetben Kovászna megyében még rosszabb a helyzet: 1000 újszülöttből 11 meghal - mondta Alexandrescu, aki szerint ezeket a szomorú statisztikákat látva kezdtek bele a kampányba, amelynek keretében korszerű felszereléseket biztosítanak az újszülött osztályok és szülészetek számára.

„A gyerekek jogai szempontjából elfogadhatatlan, hogy óránként öt egyéves kort el nem ért gyereket veszítsünk el, miközben ezen esetek nagy részét el tudnánk hatékonyan látni a kórházak korszerűbb felszerelésével, valamint a terhesség alaposabb követésével" - magyarázta Gabriela Alexandrescu.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere, András-Nagy Róbert elmondta, a Kovászna megyei önkormányzattal közösen arra törekednek, hogy az újszülött osztályt olyan berendezésekkel szereljék fel, melyek révén hatékony anesztézia és intenzív terápiaellátást tudnak biztosítani az újszülöttek számára is.

Eddig sikerült felszerelniük két újraélesztő-lélegeztető berendezést, valamint két új inkubátort. Ezek egyikét a bukaresti szervezet adományozta - mondta András-Nagy Róbert, aki egy emlékérmét, valamint egy köszönő oklevelet nyújtott át Gabriela Alexandrescunak.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója, Antal Álmos úgy tájékoztatott, hogy tavaly 1002 csecsemő született a kórházban, közülük 96 koraszülött, ezért számukra életmentő lehet a korszerű inkubátor. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csecsemőhalál főként a mélyszegénységben élők körében a legmagasabb. E tekintetben aggasztó, hogy egyes falvakon kiskorú lányok, sok esetben 14 évnél fiatalabbak szülnek gyereket. Háromszéken tavaly 90 kiskorú lány hozott világra kisbabát.

A háromszéki egészségügyi rendszer fejlesztéséről beszélt Tamás Sándor tanácselnök, aki rámutatott, hogy a megyei önkormányzat költségvetésének 21 százalékát költik az egészségügy korszerűsítésére, ennek a pénznek jelentős része uniós forrásokból származik. Tamás Sándor szerint decemberig befejezik a kórház főépületének teljes korszerűsítését, ez a beruházás 33 millió lejbe kerül.

Emellett 1,8 millió lejt költenek a törvényszéki orvostan új székhelyének megépítésére, új orvosi műszerekre 27 millió lejt szánnak, a vidéki rendelők korszerűsítését 200 ezer lejjel támogatják, a Háromszékre érkező rezidens orvosoknak havi 600 lejes ösztöndíjat biztosítanak.








EZT OLVASTA MÁR?

X