A gáboroknál az apa dönti el, mennyire "makkosan lép a lány"


-A A+

A kolozsvári Gábor Lajos Lalit sokan ismerik, főként a városban és környékén. 47 éves bádogos, rézmunkásként is profi, saját elmondása szerint. Az EU Táborban történeteket osztott meg a hallgatósággal, életéről, benyomásairól beszélt. Íme egy kis ízelítő. 

Örömét fejezte ki, hogy sok fiatalt lát a táborban, mert azt tapasztalja, hogy nyíltak, ahogy a gábor cigányok is. Persze csak akkor, ha van kivel nyíltnak lenni, ha az illető nem tolvajoz le, „ganéz le”, „csinál belőled egy utolsó állatot”.

Megtudhattuk, a cigányoknál az apa dönt arról, hogy a lánya „mennyire makkosan lép, ügyes és okos”, mert ő látja a legjobban. Leánykéréskor pedig rögtön látszik, hogy lakodalom lesz, vagy piálás szomorúságból – fogalmazott, kiemelve: a szülők a garancia arra, hogy a pár boldog lesz, hiszen jusst adnak, ruhát, bútort és pénzt. Ez nem azt jelenti, figyelmeztetett, hogy a lányt megveszi valaki, hanem, hogy ne mondják a lánynak: „Csipkerózsika, ide jöttél a kis szoknyáddal, de csórén jöttél és csóré vagy”.

Ha direkt provokálsz, „lehet akkora állat, mint Herkules”, egyszer megkérlek, kétszer megkérlek, hogy ne tedd, de ha harmadjára is bántod a családomat, kapsz egy szép „cigánymasszázst” – magyarázta Lali. Beszélt arról is, amikor a cigány házat vesz „a csávó már hallucinál”, azaz a szomszéd már hívja a rendőrséget mindenfélére hivatkozva, de valójában a rasszizmus hallucinál benne. A cigányok mindig távolabb laktak a többiektől, éppen ezért – mondta.

Ha probléma van cigányok közt, hívnak más, időseb cigányokat, akiknek elmondják, mi történt köztük, és a békét „felépítik a semmiből, a balhéból”, leteszik a Bibliát az ígérettel, hogy többé nem kötekednek, majd nagyot esznek-isznak – vázolta. Bevallása szerint, ha a baj után nincs béke, a baj felfúvódik, a cigányjog meg ezt hivatott megelőzni.

Az eskükről elmondta, a Bibliát veszik hozzá, hívják az olcsóbb papot, legyen román vaqy magyar, felkiabálják az esküt. Ha hazudott, és meg merte fogni a Bibliát, az átok essen a fejére – mondják. Az átok cigányoknál az, ha a férjet, a barátot valaki megbántotta csúnyán, amire azt mondják, verje meg őt az Isten. Többféle átok létezik: amelyik nem fog, annak nincs alapja, vagyis igazsága, létezik viszont a legrosszabb verzió: ha nem átkozunk.








EZT OLVASTA MÁR?

X