A szamosfalviak szagolják Kolozsvár szemetét


-A A+

Tovább gyűrűzik a szemétbotrány Kolozsváron. Szerda este több szamosfalvi lakos is az utcán adott hangot felháborodásának, amiért a köztisztasági vállalat szemetesautói a lakóházakhoz közel öntik le az összegyűjtött hulladékot.

A városhoz tartozó Szamosfalva lakói nehezményezik, hogy az egyre halmozódó szemétkupacok, melyeket a Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) területén gyűjtenek, mindössze körülbelül 50 méterre tornyosulnak egy tömbháztól és több lakóháztól - tájékoztat a monitorulcj.ro

Szerda este a tiltakozók lezárták a RADP területéhez vezető utat, és azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a szemetet, ha a városháza továbbra is az orruk alá viszi. Az ottlakók szenvednek a szagtól és fertőzésveszélytől tartanak. Szerda este Emil Boc polgármester is megjelent a helyszínen, hogy lenyugtassa a kedélyeket.

Elmagyarázta, hogy az említett lebetonozott területen csak addig áll a szemét, amíg azt továbbszállítják Nagyváradra. Mint arról már beszámoltunk, július 15-től Nagyváradra szállítják a szemetet Kolozs megyéből, mert a Kolozsvár melletti pataréti szeméttárolót be kellett zárni. A tárolót hetek óta lezárták, mert megtelt, így a megye hulladékát kezdetben Gyulafehérvárra szállították, pár napja pedig Nagyváradra viszik.

Emil Boc tájékoztatása szerint csak 21 napot kell kibírniuk a szamosfalviaknak, eddig tart, amíg lebetonoznak egy részt Pataréten egy ideiglenes szeméttárolóhoz.

Erdőfelek nem adja olcsón

A több éve beígért és Erdőfeleken helyet kapó integrált hulladékfeldolgozó megépítését, amely a teljes megye szemetét hasznosítja, illetve környezetkímélő módon tárolja, a monitorulcj.ro úgy tudja, csak 2017-ben fejezik meg, így csak akkortól üzemelhet. A feldolgozónak 2014 októberéig kellett volna elkészülnie.

Az MTI tájékoztatása szerint viszont csődbe ment a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, a Kolozs megyei önkormányzat pedig 2014 végén a nem megfelelő munkavégzés miatt felbontotta a szerződést a kivitelezővel.

A Kolozs megyei tanács már hónapok óta tárgyal az erdőfeleki önkormányzattal arról, hogy a majdani integrált hulladékfeldolgozó területén újabb ideiglenes szemétlerakót nyissanak, ám a tárgyalások kudarcba fulladtak. Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke szerint a feleki önkormányzat állandó nyomás alatt tartotta a Kolozs megyei tanácsot.

A tanácsos elmondta, a gond az ideiglenes szemétlerakó területe, pontosabban az ára. A megyei önkormányzatnak elég lett volna egy két hektáros terület, amelyen 48 óra alatt ki lehetett volna alakítani az ideiglenes lerakót, de oda jutottak, hogy a felekiek 64 hektáros terület megvásárlására kérték a megyei önkormányzatot.

"Jóindulatú felméréseink szerint megszabtunk egy másfél eurós négyzetméterenkénti árat, de ők kétszer akkora árat szeretnének. Egy olyan területért, amely fűvön kívül nem termelt semmi mást. A reptér mellett, ahol szuper minőségű a föld, ott meg negyven banit adtak a tulajdonosnak. Szóval nagyon érdekes” - magyarázta Vákár.

Mivel nem tudtak kiegyezni az erdőfeleki önkormányzattal, Pataréten alakítanak ki egy ideiglenes tárolót. 








EZT OLVASTA MÁR?

X