Szobrot állítanának a román nemzeti hősnek, Constantin Romanu Vivunak


-A A+

Újabb szoboravatásról döntött Marosvásárhelyen legutóbbi testületi ülésén az önkormányzat. A magyar közösség számára kissé meglepő, hogy annak a Constantin Romanu Vivunak állítanának szobrot, akiről utcát is neveztek el az 1990-es években, és aki több történész szerint köztudottan az 1848-as forradalom ellen ügyködött, csapatokat szervezett a magyar lakosság ellen.

A tanácsi határozattal kapcsolatban az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója egy közleményt adott ki, amelyben tisztázza, hogy a szoborállításról szóló tanácshatározat az RMDSZ frakció javaslatára azzal a módosítással fogadták el, hogy csak akkor kerülhet az kivitelezésre, ha már a többi, előzőleg elfogadott szobrok kikerülnek a közterekre, például Sütő András szobra.

„A szoborállításról szóló határozatnak ismét a tanács napirendjére kell kerülnie, hiszen ki kell egészíteni a dokumentációt, egy helyszínrajzzal, művészeti tervvel és a személy életrajzával. Amennyiben magyarellenes megnyilvánulásai voltak a szóban forgó történelmi személyiségnek, nem támogatjuk a szoborállítást” – olvasható a közleményben.

Constantin Romanu Vivu 1821-ben született Beszterce-Naszód megyében Oláhpénteken (ma Alsópéntek/Pinticu). 1848. október 18-án Szászrégenben légióprefektussá választották, és megszervezte a XII. Román légiót, 1849. január 29-én magyar- és forradalomellenes tevékenységéért kivégezték Marosvásárhelyen. A két világháború között, a ’30-as években állítottak szobrot a román hősnek, amelyet aztán 1940-ben ledöntöttek, a talapzata még nagyon sokáig ott állt az egykori lóversenytér szélén, ahová később a megyei kórházat építették.

Soós Zoltán önkormányzati képviselő javaslatára az RMDSZ frakció előkészít egy határozattervezetet, melyben kéri, hogy Bethlen Gábornak, Erdély fejedelemének is legyen köztéri szobra Marosvásárhelyen. 2016-ban lesz ugyanis 400 éve annak, hogy Bethlen Gábor 1616-ban szabad királyi város címet adományozott Marosvásárhelynek.

Az RMDSZ-frakció közelménye beszámol továbbá arról is, hogy sok, a marosvásárhelyiek számára jelentős határozatot vitattak és hoztak meg, többek közt elutasították a parkolójegyek és bérletek díjának emelését, és a fizető parkolás kiterjesztését szombatra is.

Megszavaztak a római katolikus iskola hazaköltözéséhez szükséges Klastrom utcai iskola bővítésére szükséges 3,6 millió lejt, elutasították a város útkereszteződéseitől számított 25 méteren belüli fakivágásokat, jóváhagyták a remeteszegi református egyházzal való társulást a temető bővítése céljából, a történelmi egyházak támogatási igényléseit, illetve felbontották a Kultúrpalota háta mögé tervezett parkolóház építésével megbízott céggel a szerződést, ezzel megvédve a belvárosi műemlékövezetet.
 








EZT OLVASTA MÁR?

X