Szobrot lepleznek le az egykori nagyváradi gettóban


-A A+

Nagyváradon állít emléket a shoá gyermekáldozatainak a Heyman Éva alakjáról mintázott szobor, amelyet október 15-én lepleznek le az egykori gettó területén, a mai Nicolae Bălcescu parkban.

 A leleplezésen jelent lesz az alkotás készítője, az angliai Flor Kent szobrászművész, aki ingyen készítette el bronzszobrot, ő is szól is majd ez egybegyűltekhez, tudtuk meg Teszler Emíliától, a szoborállítást kezdeményező Tikvah Egyesület vezetőjétől.

 Október 15-én 14 órától a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtárban megtekinthetik az egyesült Heyman Éva-tárlatátnak néhány pannóját, és rövid beszédek után az egybegyűltek közösen vonulnak át a leleplezendő  szoborhoz, mondta Teszler Emília.  Az ötlet megszületése óta három év telt el, a költségeket pedig nagyváradi és külföldi adományokból fedezték.

 Heyman Éva 13 évesen, 1944. február 13-án fog bele a naplója írásba. Nagyváradról június 3-án deportálták Auschwitzba, ott halt meg a koncentrációs táborban, mostohaapja, Zsolt Béla újságíró feljegyzése szerint október 17-én.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X