Kovászna: kidobott pénz az állástalanok továbbképzésének támogatása


-A A+

Háromszéken nem tudják betölteni a meghirdetett állásokat, a vállalkozók egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A háromszéki Munkaerő Ügynökség (AJOFM) vezetője szerint évekkel ezelőtt gondot jelentett, hogy nem volt elég szabad állás, jelenleg a meghirdetett munkahelyeket nem tudják betölteni.

Kelemen Tibor elpanaszolta: a munkanélküliek élnek a hivatal által fizetett szakmai továbbképzések lehetőségével, elvégzik a kurzust, amiért felveszik a támogatást, de nincs szándékukban diplomájukat a munkaerőpiacon értékesíteni.

A háromszéki munkaügyi szakember szerint legutóbb hat faluban több mint 400 személynek szerveztek pincér és szakács képzéseket, a résztvevőket idegen nyelvekre is tanították, majd állásbörzét is szerveztek számukra, de nem sikerült betölteni a felkínált állásokat.

Kelemen Tibor szerint az állásbörzéken Kovászna és Brassó megyei hotelek és panziók mintegy 550 munkahelyet kínáltak és alig 12 személyt tudtak alkalmazni. A Munkaerő Ügynökség vezetőjét meglepte az állástalanok érdektelensége, mint kiderült a képzések végzősei felmarkolták az 1440 lejes támogatást, amiből külföldre utaztak idénymunkákat vállalni. Mások pedig egyszerűen elutasították a felkínált háromszéki vagy Brassó megye munkahelyeket arra hivatkozva, hogy nem akarnak ingázni, vagy férjük nem engedi dolgozni, mivel háztartást kell vezetni és gyerekeket nevelni.

Kelemen Tibor arra is rámutatott, hogy a Rétyen nemrégiben üzembe helyezett fűrészüzem is több szabad állásra várja a jelentkezőket, de hiába. A Holzindustrie Schweighofer egy kézdivásárhelyi munkaerőbörzén negyven állást akart betölteni, húsz szakképzetlent és ugyanennyi mérnöki, gép és gyártósorkezelői állásra kerestek jelentkezőket, de nem volt érdeklődés. Nemrég Sepsiszentgyörgyön a végzősöknek szervezett börzén 19 állást kínált a fűrészüzem és nem talált egyetlen személyt sem.

Kelemen Tibor szerint a Schweighofer esetében sokakat elriaszt a munkaprogram, illetve az, hogy Rétyre a vállalat autóbuszával szállítják a munkásokat, de azok nem szeretnének az autóbusz programjához igazodni. Néhányan pedig a felkínált 1200 – 1400 lejes fizetést is kevésnek tartják.

Kovászna megyében szeptember végén 6,12 százalékos volt a munkanélküliek aránya, hivatalosan 5498 állástalant tartanak nyilván, de közülük csak 1220-an kapnak munkanélküliségi segélyt, a többiek már nem részesülnek állami támogatásban.








EZT OLVASTA MÁR?

X