Várni kell még Sütő András szobrára Marosvásárhelyen


-A A+

Annak ellenére, hogy az anyagi fedezet megvan rá, még mindig nem lehet tudni, mikor lesz szobra Marosvásárhelyen Sütő Andrásnak. Peti András alpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy nem a Színház-téren, hanem egy másik helyszínen álljon a szobor.

Az idei költségvetéséből 150 ezer lejt különített el az önkormányzat a Sütő-szoborra, a jövő éviből is ugyanekkora összeget szánnak rá – tehát az anyagiak adottak lennének, csupán a terv kivitelezése stagnál – magyarázta érdeklődésünkre az alpolgármester. Petitől megtudtuk azt is, hogy a Színház-tér felújítását végző kolozsvári cégtől egy éve kérték, változtasson és foglalja bele a tervébe a szobrot is, ám az azóta sem méltatta, még csak válaszra sem a kérést. A tervet, mivel az szerzői jogvédelem alatt áll, csak a tervező módosíthatja, senki más, a szerződés felbontása jogi procedúrákat vonna maga után, túlságosan is bonyolult – mondta Peti András.

A szobor felállítását évekkel ezelőtt kezdeményező Sütő András Baráti Egyesület egy padon ülő, úgynevezett kommunikáló szobrot képzelt el az íróról, korábban meg is hirdette a pályázatot, amelyre jelentkeztek hazai és magyarországi szobrászok is. Akkor még a szobor helyszínéül a Kinizsi Pál utca sarkán levő park lett volna, közel az író egykori házához. Ám az egyesület meggondolta, úgy vélte, az túl méltatlan lenne a Sütő emlékéhez és akkor jött szóba a Színház-tér. Az önkormányzat is rábólintott a tervre, a pénzt is megszavazta rá – ám a szoborállítás ügye még mindig stagnál.

Amennyiben rövid időn belül nem sikerült kiegyezni a kolozsvári céggel, más helyszínt kell találni – vetette fel Peti érdeklődésünkre, hogy meddig húzódhat még, látja-e a végét ennek az egésznek. Szóba jöhet a Bernády-tér, a Vár falain kívüli sétány, vagy a Bolyaiak tere – sorolta az alpolgármester, hozzátéve, hogy nagyon szeretné, ha a főtéren sikerülne valahol felállítani Sütő András szobrát, őt megillető helyen. Ugyanis csak akkor lehet majd alkotói pályázatot kiírni rá, ha már tudják a konkrét helyszínt – mondta.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X