Új terminált terveznek a nagyváradi repülőtérre


-A A+

Készül a nagyváradi repülőtér új termináljának megvalósíthatósági tanulmánya, jelentette be csütörtökön Gheorge Pasc reptérparancsnok, a romániai repülőterek képviselőinek találkozója előtt.

Az új terminál egy egyszintes, körülbelül 2500-300 négyzetméteres, könnyűszerkezetű épület lesz, mondta a reptérparancsnok. Pasc szerint az új utasterminál építését a nemzetközi járatok beindítása miatt megnövekedő utasforgalom teszi szükségessé. Fel kell készülniük arra is, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás után el kell különíteniük a schengeni és nem-schengeni járatok utasait, tette hozzá.

Ami a légi áruszállítást illeti, Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök elmondta, hogy bár ő volt az ötletgazdája ennek a tervnek, a légi szállítmányozás nagyváradi elindítása egyelőre nem tartozik a prioritások közé, először azt kell felmérniük, van-e igény a térségben ilyen típusú szolgáltatásra.

A február 25-i találkozón, mint azt David Ciceo, a Romániai Repülőterek Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, többek között az új légügyi törvénykönyvről, a romániai repülési mestertervről, az európai légügyi szabályzásról és biztonsági előírásokról tárgyalnak.

Aleodor Frâncu, a Román Légiforgalom-irányító Szolgálat (ROMATSA) fejlesztési igazgatója szerint a reptereknek közös stratégiát kell kialakítaniuk az európai uniós támogatások lehívásához, Nicolae Buică a fejlesztési minisztérium államtitkára pedig hangsúlyozta: a 2014–2020-as költségvetési időszakban elsősorban a repülésbiztonságot növelő beruházásokra pályázhatnak majd a repterek.








EZT OLVASTA MÁR?

X